אם ראיתם את התינוק שלכם מנדנד את גופו, מזיז את ראשו מצד לצד בחוסר מנוחה או חובט אותו בסורגי המיטה, אתם יודעים עד כמה זה מטריד. אולם אל דאגה. ההתנהגות הזו, המיוחדת לשעת ההשכבה או לשינה, אינה מזיקה ברוב המקרים, ונעלמת אצל רוב הילדים עד גיל שלוש.
כשהתינוק מתנדנד, זז וחובט ראשו במיטה
נדנוד הגוף מתחיל בדרך כלל בסביבות גיל שישה חודשים, והזזת הראש מצד לצד וחבטתו מתחילות בדרך כלל בגיל תשעה חודשים. בנים חובטים את ראשם עד פי שלושה מאשר בנות. נדיר לראות את ההתנהגות הזו לאחר גיל שלוש. נדנודים, הזזות ראש וחבטות במיטה הם:
- נפוצים וכמעט אף פעם אינם מזיקים
- אלה התנהגויות חזרתיות וקצובות, שמתרחשות בדרך כלל כשהילדים נרדמים
- עשויים להתרחש בכל זמן.
ילדכם עשוי:
- להתרומם על שש ולהתנדנד קדימה ואחורה, להכות את המצח בראש המיטה או בסורגי העריסה
- להתיישב במיטה ולחבוט את ראשו אחורה, על ראש המיטה
- לשכב כשפניו כלפי מטה ולחבוט את ראשו ואת חזהו על הכרית או המזרון
- לשכב על גבו ולהניע את ראשו ואת גופו מצד לצד
- להשמיע קולות בזמן שהוא מתנדנד.
טיפים פשוטים להתמודדות
אם ילדכם מתפתח היטב בכל שאר ההיבטים, אתם יכולים להניח לכך שהוא מתנדנד, מזיז את ראשו או חובט אותו כשהוא כמעט נרדם. התנהגויות אלה יחלפו, בסופו של דבר. ילדים שמתנדנדים, מזיזים את ראשם בחוסר מנוחה או חובטים אותו בלילה נמצאים בדרך כלל במצב ישנוני, וההתנהגות תיפסק ברגע שיירדמו. ילד ללא בעיה התפתחותית או רפואית משמעותית לא ייפגע מאוד מהנדנוד, הזזת הראש או חבטתו. הנזק העיקרי עלול להיות לרהיטים ולקירות בבית! אם מלבד הנדנוד לילדכם יש התנהגויות חריגות אחרות, או שההתפתחות שלו אינה כמצופה- מומלץ לדון על כך עם רופא הילדים.
הנה כמה רעיונות נוספים שעשויים לעזור:
- נסו שלא לשים לב להתנהגות הזו. הילדים עשויים לחזור על ההתנהגות אף יותר אם הם רואים שזו דרך יעילה להשיג את תשומת לבכם, או להביא אתכם לחדר השינה (גם אם אתם רק רוצים להגיד להם להפסיק).
- נסו לוודא שילדכם אינו מבלה זמן רב מדי במיטה לפני שהוא נרדם.
- אם אתם מודאגים שילדכם חווה חרדה כלשהי, הקדישו מעט יותר זמן למנוחה ובלו אותו ביחד לפני השינה. אם הוא נראה חרד, נחמו אותו תמכו בו. אם תבלו יחד לפני השינה, ייתכן שילדכם יזדקק לכם פחות אחרי שתגידו לו לילה טוב.
- אם אתם מודאגים שהילד ייפצע, הוציאו את ראש המיטה או הרחיקו את המיטה מהקיר, כדי להפחית את הסיכון לפגיעה.
- לפעמים הרעש מפריע למשפחה כולה. כדי להפחית את הרעש, נסו להניח את המזרון של ילדכם על הרצפה או להעביר את מיטתו לחדר אחר.
מדוע ילדים מתנהגים כך במיטה?
התנהגות חזרתית וקצובה היא מנחמת ומרגיעה, אפילו לילדים שמתפתחים באופן תקין. ייתכן שתבחינו שילדכם עושה זאת עוד יותר אם הוא חש חרדה או לחץ במהלך היום. עם זאת, הנדנוד, חבטת הראש או הזזתו מצד לצד אינם מרמזים על בעיה רגשית.
אם אתם מבחינים שילדכם החל להתנהג כך בזמן שינוי גדול, או שנראה כי הוא מתקשה להתמודד עם משהו, נחמו אותו ותמכו בו. אם אתם עדיין מודאגים מכך או חוששים לגבי תחומי התפתחות אחרים, פנו לקבלת ייעוץ מקצועי – כדאי לדבר עם רופא הילדים או אחות טיפת חלב.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.