כיצד לטפל בהתנהגות מסוכנת אצל בני נוער

רוב המתבגרים רוצים להתנסות בחוויות חדשות, שכוללות לפעמים חיפוש אחר ריגושים ואפילו התנהגות מסוכנת. אם אתם חוששים שילדכם נוטל סיכונים מיותרים, תוכלו לעשות כמה דברים כדי לעזור לו לשמור על ביטחונו ולהקל על החרדה שלכם.

חיפוש ריגושים והתנהגות מסוכנת: מדוע בני נוער עושים זאת?

אך טבעי שבני נוער רוצים להתנסות בדברים חדשים, גם אם זה מלחיץ אתכם, ההורים. מתבגרים צריכים לחקור את גבולותיהם ואת יכולותיהם, וגם את המגבלות שאתם קובעים להם. במקרים מסוימים, בני הנוער מקבלים החלטות בנוגע לדברים שעלולים להיות מסוכנים רק כדי להתאים לקבוצה. נוסף על כך, הם צריכים להביע את עצמם כבני אדם אינדיבידואליים. כל זה הוא חלק מהפיכתם למבוגרים צעירים ועצמאיים, בעלי זהות משלהם.

מלבד זאת, החלקים במוחם של מתבגרים שאחראיים על תכנון ושליטה בדחפים אינם מבשילים לגמרי עד גיל 25. משמעות הדבר היא שבני נוער צפויים לקבל החלטות מהר יותר ממבוגרים, בדרך כלל בלי לעצור ולחשוב על ההשלכות.

פעמים רבות התנהגות מסוכנת מתרחשת כיוון שלבני הנוער אין עולם תוכן שהם יכולים להתנסות בחוויות חדשות במסגרתו. למשל- תנועות נוער, קבוצות ספורט מאורגן או מועדונים מסוגים שונים מספקים לבני הנוער עולם תוכן ומסגרת חברתית המאפשרת להם להתנסות, לבדוק נושאים חדשים ולחוות ריגושים- במסגרת בטוחה יותר.

התנהגות מסוכנת נפוצה

סביר להניח שתהיו מודאגים בגלל התנהגות מסוכנת כמו:

  • מריבות
  • היעדרות מבית הספר
  • פעילות מינית בלתי מוגנת
  • עישון סיגריות, שתיית אלכוהול ושתייה כבדה
  • שימוש בסמים ו/או חומרים מסוכנים אחרים
  • נהיגה מסוכנת
  • פעילויות לא חוקיות כמו הסגת גבול, פריצות, גניבה או ונדליזם
  • הצטרפות לקבוצה אידיאולוגית שעשויה להיות קיצונית

רצונם של בני הנוער להתנסות בחוויות חדשות ולחפש ריגושים יכול לכלול גם התנהגות פחות מדאיגה, כמו לנסות טריקים חדשים עם הסקייטבורד או להביע דעה לא מקובלת. התנהגות זו מגיעה לשיא בסביבות גיל 16-15, ונוטה להצטמצם בתחילת שנות הבגרות.

כיצד לשמור על ביטחונו ובטיחותו של ילדכם

הידיעה שבני נוער בוחנים את הגבולות אינה מקלה עליכם לחיות עם החיפוש אחר ריגושים ועם התנהגותם המסוכנת. הנה כמה רעיונות שיעזרו לילדכם לחשוב על ההשלכות ולשמור על בטיחות וביטחון:

  • דברו על הערכים שלכם מוקדם ככל האפשר. אם ילדכם יידע מה חשוב למשפחה, הוא יוכל לפתח תחושת אחריות וערכים אישיים.
  • גבו את הערכים המשפחתיים והציגו דוגמה אישית בדברים כגון שתיית אלכוהול, נהיגה והתנהגות מנומסת כלפי אנשים אחרים.
  • הכינו כמה כללי בסיס מוסכמים עליכם ועל ילדכם. החליטו ביחד אילו השלכות יהיו להפרת הכללים. תצטרכו לשמור על גמישות ולהתאים את כללי הבסיס ככל שילדכם גדל ומראה אחריות רבה יותר.
  • דברו על ההתנהגות והשלכותיה – תוכלו לדבר על אדם אחר שאינו ילדכם. למשל, “אם הוא לא היה נוהג מהר כל כך, הוא לא היה מאבד את הרישיון שלו. עכשיו הוא עומד גם לאבד את מקום העבודה שלו”. כך תוכלו לעזור לילדכם להעריך את מידת הסיכון בסיטואציות שונות.
  • השגיחו היטב על ילדכם. תצליחו להגן עליו טוב יותר אם תדעו עם מי הוא נמצא והיכן.
  • נסו להישאר מחוברים לילדכם. אם מערכת היחסים ביניכם חזקה, סביר יותר להניח שילדכם יידע להתמודד עם מצבים קשים כגון לחץ חברתי להשתמש בסמים או להשתתף בפעילות מינית.
  • קיומה של ארוחה משפחתית מספר פעמים בשבוע הוכחה כמורידה את הסיכויים להתנהגות מסוכנת. ישיבה משותפת מעוררת שיח ומאפשרת לקיים דיון משפחתי פתוח, כמו גם לצפות בהתנהגותו של ילדכם המתבגר מקרוב. על אף שנדמה לנו לעיתים שגילו של ילדנו המתבגר מאפשר לנו דווקא זמן פנוי רב יותר, דווקא בגיל זה יש משמעות רבה לזמן משפחתי משותף ולנוכחות ההורית.
  • עודדו יצירת רשת חברתית רחבה. סביר להניח שלא תוכלו למנוע מילדכם להתחבר עם אדם או קבוצה מסוימים, אבל תוכלו לספק לו הזדמנויות להכיר חברים נוספים דרך חוגי ספורט, תנועות נוער, אירועים בקהילה או פעילויות משפחתיות. קבלו בברכה את החברים של ילדכם כדי שתלמדו להכיר אותם.
  • עזרו לילדכם למצוא מוצא. אם ילדכם מרגיש לחץ חברתי להשתלב, עזרו לו לחשוב על דרכים לצאת מהפעילות בלי לאבד מכבודו. לדוגמה, הוא יכול להגיד לחבריו שעישון גורם לו לחוש ברע.

חשוב שילדכם יידע שביכולתו לשלוח לכם הודעה בכל פעם שהוא מרגיש לא בטוח וזקוק לטרמפ הביתה, בלי לחשוש שתכעסו.

לעודד חיפוש ריגושים בטוח

בני נוער צריכים לקחת כמה סיכונים כדי ללמוד על עצמם ולבחון את יכולותיהם. לא מומלץ לעטוף אותם בצמר גפן, כיוון שזה עלול להתנקם בכם. אם ילדכם מתלהב מריגושים, נסו לתעל את האנרגיה הזו לפעילויות בטוחות ובונות, כמו טיפוס על קירות, אמנויות לחימה, שיט או רכיבה אתגרית על אופניים. חלק מבני הנוער יגלו שהם אוהבים את הריגוש שבהופעה על במה או באמנות יצירתית.

אסטרטגיה נוספת היא לתת לילדכם אוטונומיה ועצמאות בחלק מהתחומים, כדי שיוכל לחקור את החופש שלו בלי למרוד. יכול להיות שלא תתלהבו אם הבת שלכם תופיע עם שיער כחול או תתלבש בבגדים קרועים, אבל אלה דרכים בטוחות להתנסות בדברים חדשים ושונים. למידע נוסף, קראו את המאמר על העברת אחריות לילדכם.

לקבל תמיכה בטיפול בהתנהגות מסוכנת

חיפוש אחרי ריגושים הוא חלק נורמלי למדי בהתבגרות, ורוב המתבגרים אינם מרחיקים לכת. אל תדאגו יותר מדי אם ילדכם חוזר הביתה לפעמים אחרי השעה שנקבעה. עם זאת, אם הוא עושה דברים שיש להם השלכות מסוכנות באופן קבוע – כמו להשתמש בסמים, ללכת מכות, לשתות או לעבור על החוק – כדאי שתשקלו לפנות לעזרה ותמיכה.

פנו לקבלת עזרה אם אתם חוששים שהתנהגותו נוטה להרס עצמי או עלולה להיות סימן לבעיה עמוקה יותר. מומלץ לבקש מרופא המשפחה הפניה לפסיכולוג, למרפאת מתבגרים או למומחה אחר לבריאות הנפש.

אם אתם מתקשים לדבר עם ילדכם על ההתנהגות המסוכנת, בקשו מקרוב משפחה או מחבר קרוב להעלות את הנושא. יש מתבגרים שמתקשים לדבר על נושאים רגישים כמו יחסי מין ושימוש בסמים עם ההורים שלהם, אך יסכימו לדבר עם מישהו אחר. אפשר גם לפנות ליועץ בית הספר.

מידע נוסף על התנהגות מסוכנת אצל מתבגרים

התנהגות מסוכנת משתנה בהתאם למגדר. בנים נוטים יותר ללכת מכות ולהיעדר מבית הספר, ובנות נוטות יותר לעשן.

חלק מבני הנוער נוטים יותר להתנהג בצורה מסוכנת. ישנם צעירים שנוטים לחפש התרגשות עזה יותר מאחרים, נהנים מהריגוש שבהרפתקה ורוצים להתנסות בחוויות חדשות ומסעירות.

אחרים מסתכלים על הסכנה מנקודת מבט שונה מזו של הוריהם, ולכן אינם רואים את הסכנה האמיתית במה שהם עושים. כשבני נוער יודעים שלפעולותיהם יהיו השלכות שליליות, הם עוצרים יותר לחשוב על הפעולה (אף שלא בטוח שבאמת ישנו את התנהגותם).

חלק מבני הנוער מושפעים מאוד מחברים ומהצורך שלהם להשתלב בקבוצה, ולכן הם עושים את מה שנחשב “נורמלי” בקבוצתם. אחרים רוצים דווקא לעשות הצגות, להרשים, להשוויץ או להיות שונים. בני נוער פופולריים, המהווים גורם בעל השפעה על התנהגות חבריהם, נמצאים בסיכון גדול אף יותר להימצא במצבי סיכון. למעשה, בני נוער לוקחים פי שניים יותר סיכונים כשהחברים שלהם בסביבה.

©  raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network