לתמוך בעצמאות הגוברת של ילדכם

השגת עצמאות היא חלק חשוב במסעו של ילדכם לקראת הבגרות. כדי להצליח במסע, ילדים זקוקים לחופש שבו יוכלו להתנסות בדברים חדשים, אולם הם עדיין זקוקים להדרכה ולתמיכה. הנה כמה רעיונות שיעזרו לכם למצוא את האיזון הנכון.

לתמוך במסעו של ילדכם אל העצמאות

כדי להפוך למבוגר כשיר, ילדכם חייב ללמוד כיצד:

  • להסתמך עליכם פחות, ולקחת אחריות רבה יותר
  • לקבל החלטות ולפתור בעיות
  • להבין מה הם הערכים החשובים לו
  • לעצב זהות משלו.

עם זאת, אין זה נדיר שהורים ובני נוער חלוקים בדעתם בנוגע למידת העצמאות – כמה עצמאות יש לתת לאדם צעיר ומתי. טבעי לחשוש שאם תתנו לילדכם עצמאות רבה מדי בגיל צעיר מדי, הוא עלול להתנהג בצורה מסוכנת, ושתרצו לשמור על ביטחונו. אולם ילדכם צריך לעשות כמה טעויות, לחקור ולהתנסות בחוויות חדשות. הן יעזרו לו ללמוד שיעורים חשובים בחיים, לקבל החלטות נבונות יותר ולפתח את מוחו.

כדי לשמור על איזון בין צורכי ילדכם לבין החששות שלכם, כדאי לתחזק מערכת יחסים חיובית ותקשורת פתוחה ביניכם לבינו, ועל סביבה משפחתית בריאה. האופן שבו ילדכם מפתח עצמאות, והאופן שבו אתם מכוונים את התהליך, מושפעים מהרקע ומהאמונות התרבותיים של משפחתכם. זכרו שילדכם עובד קשה כדי לאזן בין הציפיות של בני המשפחה לבין הציפיות של חבריו.

בני נוער עובדים קשה כדי להבין מי הם, ופעמים רבות הם נתקלים בשאלות גדולות ולא פשוטות. גם אתם וגם ילדכם לומדים כיצד לאזן בין הצורך בעצמאות לבין ההכוונה ההורית. אל תחמירו עם עצמכם אם לא הכל מושלם כל הזמן.

טיפים להגברת העצמאות של בני נוער

תנו לילדכם המון אהבה ותמיכה

הן חיוניות להערכה העצמית שלו. לאנשים צעירים שמרגישים טוב עם עצמם יש בדרך כלל ביטחון עצמי גדול יותר, שמאפשר להם לגלות מי הם ומה הם רוצים לעשות בחיים. לא תמיד  ילדכם ירצה לקבל מכם הבעות חיבה גופניות, אך יש עוד דרכים להראות אהבה ותמיכה:

  • להפגין עניין בתחומי העניין של ילדכם, תחביביו וחבריו
  • לפנות זמן ולהקשיב כשהוא צריך לדבר
  • לתת לו מרחב ופרטיות
  • להגיד “אני אוהב/ת אותך” לעתים קרובות.
  • לפרגן ולחזק על הישגים, ועל נסיונות להישגים גם אם לא צלחו

כבדו את הרגשות והדעות של ילדכם

נסו להתכוונן לרגשותיו של ילדכם. זכרו שיכול להיות שהוא מבולבל ומוטרד בגלל השינויים הגופניים, החברתיים והרגשיים שמביא עמו גיל ההתבגרות – אך אתם עדיין המקור העיקרי לתמיכה רגשית ויציבות  בתקופה זו.

התייחסו לדעותיו ברצינות, כדי לתת תמריץ חשוב להערכה העצמית שלו. עם זאת, היו מוכנים לעובדה שדעותיו עשויות להיות שונות משלכם. אפשר להשתמש בסיטואציה הזו כהזדמנות לדבר על כך שלעתים, לאנשים יש דעות ונקודות מבט שונות.

ניהול שיחה פתוחה ורגועה על הדעות והרגשות שלכם, עוזר לשמור על ערוצי התקשורת פתוחים, ומראה לילדכם כיצד להתייחס לאחרים בדרכים חיוביות.

קבעו כללים משפחתיים ברורים והוגנים

קביעת כללים משפחתיים בנוגע להתנהגות, תקשורת ומנהגים בחברה תעזור לילדכם להבין היכן עוברים הגבולות ולמה אתם מצפים. כמו כן, הכללים עוזרים לכם להתייחס לילדכם בצורה עקבית. לאחר קביעת הכללים, נסו ליישם אותם באופן עקבי.

ככל שהילדים גדלים, הם יכולים לתרום יותר לקביעת הכללים וכן לקביעת ההשלכות על הפרתם. שלבו את ילדכם בשיחה על הכללים, והגיעו איתם להסכמות משותפות, כדי לעזור להם להבין לעומק את העקרונות שעומדים מאחוריהם. הסבירו לילדכם שלכל משפחה כללים שונים, ושייתכן שלחבריו יש כללים אחרים, או מספר שונה של כללים.

אם תציבו גבולות הדוקים מדי, אתם עלולים למנוע מילדכם את המרחב לצמוח ולנסות חוויות חדשות, ולעורר התנגדות מצידם. תקופה זו משמשת עקומת למידה לשניכם. היו מוכנים לניסוי וטעייה.

כדאי לערוך שיחה עם ילדכם על האופן שבו כללים ומגבלות עוזרים למתבגרים לפתח עצמאות. אמון ותקשורת הם חלק ניכר מכך. השיחה תעזור לכם לראות כיצד אתם כהורים מצפים לדברים שונים מהגבולות ומהמגבלות שאתם מציבים לילדכם.

התייחסו לילדכם באופן תואם גיל ושלב

בני נוער צעירים יותר עשויים לחשוב שהם מוכנים לקבל החלטות בעצמם, אך לעתים קרובות, מיומנויות קבלת ההחלטות שלהם עדיין אינן מפותחות מספיק להתמודדות עם אחריות רבה ללא עזרתכם. הסבירו לילדכם הצעיר מדוע ילדים צעירים ובוגרים יותר מקבלים תחומי אחריות שונים ובמידה שונה.

סביר להניח שהעצמאות שילדכם מבקש – וכמות העצמאות שתתנו לו – תשתנה במהלך שנות ההתבגרות. התכוננו להתאים את הכמות ולהמשיך לדון עליה ביחד, בהתאם לעקומת הלמידה.

עזרו לילדכם לפתח מיומנויות קבלת החלטות

  • חשבו יחד מהן אפשרויות הפעולה השונות
  • דברו על היתרונות והחסרונות בכל פעולה
  • שקלו את היתרונות והחסרונות כדי לקבל את ההחלטה הטובה ביותר
  • חשבו מה לעשות אם הדברים משתבשים
  • תנו לילדכם משוב על האופן שבו התמודד עם התהליך.

כדאי להכניס את ילדכם לתהליך קבלת ההחלטות המשפחתי. זוהי הזדמנות נוספת לתת דחיפה להערכה העצמית שלו, ולהראות לו שאתם מעריכים את דעותיו.

כשמדובר בהחלטות גדולות שמשפיעות על ילדכם – לדוגמה, בנוגע לבית הספר, לימודי המשך, שהייה בחוץ בשעות מאוחרות וכדומה – השתדלו לקבל את ההחלטות האלה איתו, לא עבורו. קראו את המאמר פתרון בעיות כדי לעבד יחד את ההחלטות.

המוח של ילדכם המתבגר ממשיך להתפתח עד תחילת שנות העשרים לחייו – ובפרט החלק שאחראי על קבלת ההחלטות – והוא עדיין לומד כיצד לשלוט בדחפים. בני נוער, ובעיקר הצעירים שבהם, אינם מסוגלים כל כך להבין את ההשלכות של התנהגותם.

תנו לילדכם הזדמנויות בטוחות להתנסות בעצמאות

פעילויות בטוחות ומוגנות יחסית, שנותנות לילדכם חופש וזמן הרחק מכם, יעזרו לו:

  • ללמוד מיומנויות חדשות ולבחון יכולות חדשות
  • לקחת סיכונים חיוביים
  • לעודד תחושת שייכות
  • לבנות חוסן נפשי.

אפשר, לדוגמה, להציע לו להצטרף לתנועת נוער או למועדון ספורט באזור.

טפלו בעצמכם ופנו לקבלת עזרה

לעתים קרובות, אנשים צעירים חווים רגשות סותרים בנוגע לנושא או אדם מסוים. לפעמים נראה שילדכם אוהב אתכם ולא מכבד אתכם באותו זמן; רוצה חופש אך זקוק להדרכה; רוצה להסתובב עם חברים, אך גם להיות לבד. האיתותים המעורבים האלה מתרחשים כיוון שהוא עדיין מתפתח מבחינה רגשית וחברתית.

הורים רבים מדווחים על קשיים בהסתגלות לעצמאות הגוברת של ילדיהם, יש הורים שבריאותם הנפשית מושפעת גם היא. במאמר הורים לבני נוער: לטפל בעצמכם תמצאו דרכים לטפל בעצמכם. מותר לכם להודות שאתם מתקשים – פנו לעזרה במקרה הצורך. דברו עם רופא המשפחה או רופא הילדים, היועץ בבית הספר, או איש מקצוע אחר. ניתן תמיד לפנות להדרכות הורים אצל איש מקצוע על מנת להתייעץ עימו על הנושא.

להתמודד עם עימותים

אנשים צעירים מנסים כל הזמן לפתח זהות משל עצמם, ולהבין מי הם ומה מקומם בעולם. סביר להניח שירצו יותר שליטה על דברים כמו חברויות, התנהגות ומראה חיצוני. כחלק מהתהליך הזה, ייתכן שיבחנו את הגבולות ויטילו ספק בדמויות סמכותיות בחייהם – ובעיקר בכם.

אמנם זה נראה כמו מתכון בטוח לעימות, אך זה לא חייב להיות כך. קראו את המאמר לפתור עימותים עם בני נוער כדי ללמוד כיצד להתמודד עם דיונים כאלה.

רבים חושבים שגיל הנעורים חייב להיות תקופה קשה, ושכל בני הנוער חווים מצבי רוח רעים ומתנהגים בדרכים מאתגרות. למעשה, מחקרים מראים כי רק חלק מבני הנוער עוברים סערה רגשית חריפה בגיל זה. מערכות יחסים טובות במשפחה עוזרות לבני נוער לפתח את המיומנויות הדרושות לבגרות.

עצמאות לילדים עם צרכים מיוחדים

הרצון לעצמאות של ילדים עם צרכים מיוחדים עשוי להיראות כמו אתגר רציני להורים. השגת עצמאות מלאה עבורם עשויה לקחת זמן רב יותר מאשר לילדים אחרים. הדבר קשה יותר לילדים שבמשך שנים רבות טיפלו בהם, תמכו בהם לגמרי וקיבלו עבורם החלטות.

ילדים עם בעיות בריאות כרוניות יצטרכו בשלב מסוים להתחיל לקבל אחריות על דברים מסוימים – למשל, לזכור לקחת את התרופות בעצמם. עשוי להיות מאתגר לדעת מתי להעביר את האחריות ובאיזו מידה. כדי לנסות ולהבין אם ילדכם מוכן לקבל על עצמו חלק מתחומי האחריות, חשבו אם הוא יכול:

  • לפתור בעיות
  • לקבל החלטות מתוכננות ולא אימפולסיביות
  • להבין את התוצאות האפשרויות לפעולות שונות
  • לזהות כשהוא זקוק לעזרה או להכוונה – ולקבל אותה
  • לדאוג לעתיד ולתכנן אותו.

לילדים צעירים, חשוב להסביר את הנושאים הללו בבירור, במקום להגיד להם, “אתם צעירים מכדי לטפל לבד בדברים”.

אתם, ילדכם ואיש המקצוע שמטפל בו צריכים להחליט ביחד מתי וכיצד ילדכם יתחיל להתמודד עם החלטות בריאותיות בעצמו. דברו עם איש מקצוע על כל חשש.

©  raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network