הורים רבים תוהים מתי אפשר להשאיר את הילדים לבד בבית. בתור התחלה, כדאי לחשוב על הנסיבות המשפחתיות ועל גילו ובגרותו של ילדכם.
מתי מותר להשאיר את הילדים לבד בבית מבחינה חוקית?
במדינת ישראל קובע חוק העונשין: “המשאיר ילד שטרם מלאו לו שש שנים בלא השגחה ראויה ובכך מסכן את חיי הילד או פוגע או עלול לפגוע פגיעה ממשית בשלומו או בבריאותו, דינו – מאסר שלוש שנים, עשה כן ברשלנות – דינו מאסר שנה” (מתוך אתר ‘בטרם’).
עם זאת, ארגון ‘בטרם’ ממליץ שלא להשאיר ילד מתחת לגיל עשר לבד בבית לפרקי זמן ארוכים. בגיל 12-10 אפשר להשאיר את הילד לבד לפרק זמן של כשעתיים אחרי בית הספר.
ההורה מחויב באופן חוקי לוודא כי ילדו זוכה להשגחה מתאימה. על פי החוק, על ההורה לספק מזון, ביגוד, מקום מגורים, ביטחון והשגחה. אם ילד נמצא במצב מסוכן ללא השגחה, מזון, ביגוד או מקום מגורים, ניתן להאשים את הוריו בעברה. באפשרות המשטרה או שירותי הרווחה להרחיק ילדים ממצבים שבהם ביטחונם בסכנה, וכשאין הורה או אפוטרופוס נוכח בסביבה.
שימו לב: אם ילד גדול יותר מתחת לגיל 18 – הבן או הבת של השכנים, למשל – שומר על ילדכם, אתם אחראים גם לשלומו וגם לשלום ילדכם במקרה שמשהו משתבש.
להחליט מתי ילדכם מוכן להישאר לבד בבית
רק אתם יכולים להחליט מתי ילדכם מוכן להישאר לבד בבית. לא מדובר רק בגילו, אלא גם בבשלות שלו. יכול להיות שתרגישו נוח להשאיר את בן ה-10 שלכם בבית כיוון שהוא אחראי מאוד, אך תחששו להשאיר לבד את אחיו בן ה-12, שאוהב להסתכן. הנה כמה שאלות שיעזרו לכם להחליט אם אפשר להשאיר את ילדכם לבד בבית:
- האם הוא יודע לקבל החלטות נבונות?
- האם הוא יכול להישאר לבד לזמן מה בלי להיבהל?
- האם הוא יוכל להתמודד עם מקרה חירום כמו שריפה או אזעקה?
- האם הוא יודע להשתמש בטלפון?
- עד כמה בטוחים הבית והשכונה שלנו?
- האם הוא זוכר מידע חשוב כמו מספרי טלפון?
- האם הוא מתנהג לפי כללי הבית, בין אם אנו נמצאים במקום ובין אם לא?
- כמה זמן ניעדר מהבית?
- מה התדירות שבה יישאר לבד?
אם אינכם בטוחים שילדכם מוכן, הקשיבו לתחושת הבטן שלכם וחכו שיגדל מעט. אם הוא לא בטוח או מפחד להישאר לבדו בבית, חכו בסבלנות והבטיחו לו שירגיש מוכן כשיתבגר. אין צורך למהר.
אם ילדכם אינו מוכן להישאר לבד בבית, חפשו בייביסיטריות, צהרונים ועוד.
יתרונות העצמאות לילדים
הרגע שבו ילדכם נשאר בבית הוא חלק ממסעו אל העצמאות. זוהי הזדמנות להעביר את האחריות לילדכם. תוכלו אפילו לתת לו כמה משימות לעשות בבית – לתלות כביסה או לערוך את השולחן לארוחת הערב כשאינכם נמצאים. כך יוכל להרגיש שהוא מסוגל ולפתח מיומנויות מועילות כגון פתרון בעיות. אם הבית שלכם עמוס והומה, השהות לבד נותנת לו זמן פרטי ושקט עם עצמו.
אם לילדכם יש צרכים מיוחדים, דברו עם הרופא שלו על יכולותיו לפתור בעיות. אפשר לקבל עזרה מקצועית כדי לתכנן תוכנית שתאפשר לו עצמאות מסוימת, שתנצל את יכולותיו וחוזקותיו.
איך להתכונן להשאיר את הילדים לבד בבית
אם החלטתם שילדכם מוכן להישאר לבד בבית, כדאי לעשות כמה הכנות. הדבר הראשון הוא להתחיל בהדרגתיות. לדוגמה, אפשר להשאיר אותו לבדו לכמה דקות כשאתם קופצים לחנות, ולהגיע בהדרגה לשעה אחרי בית הספר. השארתו לבד ליום שלם דורשת הרבה יותר עצמאות מאשר השארתו לשעה-שעתיים, ולכן כדאי לעשות זאת לאט לאט ולבדוק אם הוא מוכן.
כללים
הכינו רשימת דברים שילדכם יכול לעשות כשהוא לבדו בבית – למשל, לשחק בחדרו, להכין שעורי בית, לצייר או לקרוא. כדאי להכין גם רשימת דברים שאינו יכול לעשות בלי מבוגר בסביבה, כמו להזמין חברים הביתה ללא רשות, לעשות אמבטיה, להשתמש באינטרנט או לבשל. וודאו שיש לו מה לאכול.
כדאי לבקש ממנו להתקשר אליכם כשהוא חוזר מבית הספר, ולהתקשר אליו להתעניין בשלומו, או אם אתם מאחרים.
החליטו אם מותר לו לפתוח את הדלת כשהוא לבד בבית, ואת מי מותר לו להכניס הביתה.
אם ילדכם עושה בייביסיטר על אחיו הקטנים, כדאי לציין כללים ברורים שקובעים מי אחראי. אפשר להכין תוכנית פעולה למקרה שאחד מהאחים הקטנים אינו עושה את מה שהתבקש, או שהם נקלעים למריבה גדולה.
עצות מעשיות
- ילדכם צריך לדעת איך כל דבר בבית עובד, כמו האזעקה ומנעולי הדלתות.
- ילדים עלולים להשתעמם או להרגיש בודדים כשהם לבד בבית. מומלץ להשאיר לו כמה משימות או להזכיר לו את השגרה בבית – לעשות שיעורים, לערוך את השולחן ואז לשחק.
- אם אתם משאירים אותו לבד למשך כל היום, בקשו ממבוגר לקפוץ במהלך היום, או התקשרו אליו מדי פעם. כמו כן, הוא יוכל לבלות חלק מהזמן אצל חברים.
בטיחות
לפני שאתם משאירים את ילדכם לבד בבית, בדקו את רמת הבטיחות. בדקו את מנעולי הדלתות והחלונות, גלאי העשן והתאורה.
הסבירו לילדכם מה לעשות אם הטלפון מצלצל או מישהו דופק על הדלת. יכול להיות שתחליטו שהוא לא עונה ולא פותח.
ודאו שילדכם יודע למי להתקשר בעת הצורך. כתבו את מספרי הטלפון החשובים למקרה שהוא זקוק לעזרה ואינכם בבית.
ילדים בגיל בית הספר מודעים יותר לנושא הבטיחות מאשר ילדים צעירים יותר. הזכירו לילדכם את כללי הבטיחות לעתים קרובות, ועשו כל שביכולתכם כדי שביתכם יהיה בטוח ככל האפשר.
מקרי חירום
חשוב להכין תוכנית למקרי חירום. הסבירו לילדכם מה עליו לעשות במקרה חירום. מתי עליו להתקשר למשטרה, ומתי עליו להתקשר לשכן. הרגיעו אותו, שמקרי חירום הם נדירים, ושהוא יודע כיצד עליו לפעול.
לדוגמה, במקרה של שריפה, עליו לצאת מיד מהבית, ללכת לשכנים ואז להתקשר לכיבוי האש או למשטרה משם. לעומת זאת, זאת, אם הכלב ברח החוצה, עליו להתקשר אליכם ולחכות עד שתחזרו הביתה.
כמו כן, הכינו תוכנית למקרה שילדכם מאבד את המפתח, או מגיע הביתה ומגלה שהדלת פתוחה.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network