חיי המשפחה עמוסים בדברים רבים כל כך - עבודה, פעילויות אחר הצהריים, שיעורי בית ועוד. ארוחות משפחתיות קבועות נותנות לכל בני המשפחה הזדמנות להתעדכן וליהנות מהחברה. הנה כמה טיפים להפקת המיטב מהארוחות המשפחתיות.
יתרונות הארוחה המשפחתית
חיי המשפחה מתנהלים בדרך כלל סביב לו”ז צפוף. לא תמיד קל להכין ארוחה, שלא לדבר על להושיב את כל המשפחה סביב השולחן ולאכול יחד. עם זאת, ארוחות משפחתיות קבועות שוות את המאמץ. בין אם מדובר בארוחת ערב או בסעודת שבת מיוחדת, הארוחות המשפחתיות הקבועות מאפשרת לכולם להתעדכן זה בחייו של זה, להתחבר ולתקשר. הארוחות חשובות במיוחד עבור ילדים ובני נוער גדולים ועסוקים יותר.
כמו כן, ילדכם יוכל ללמוד הרבה על מזון ועל אכילה מהתבוננות בכם. לדוגמה, האכילה עם שאר בני המשפחה עוזרת לילדים צעירים ללמוד לאכול את אותו מזון בריא ששאר המשפחה אוכלת, ומעודדת אכלנים בררנים לנסות מאכלים חדשים. הארוחה המשפחתית יכולה להוות הזדמנות מצוינת להראות לילדים כיצד להשתמש בכפות, מזלגות, סכינים ועוד, והיא מאפשרת לילדכם לצפות בכם מדגימים הרגלי אכילה נכונים והתנהגות ראויה ליד השולחן. אך לא מדובר רק בנימוסי שולחן. הארוחות המשפחתיות יכולות גם ללמד את ילדכם כיצד לתקשר, לדבר בתורו ולהקשיב.
שישה דברים שיהפכו את הארוחה המשפחתית למהנה
1. קבעו זמנים מסודרים לאכילה משותפת
רשמו את זמני הארוחות הללו ביומן השבועי, כדי להגדיל את הסיכויים שכולם ישתתפו בהן. אכלו את הארוחה ליד השולחן וכבו את הטלוויזיה והטלפונים הסלולריים, כדי להפוך את זמן הארוחה לשקט ומיוחד יותר. הילדים יכולים לעזור לערוך את השולחן ואפילו לקשט אותו בפרחים מהגינה או להניח עליו מצעיות (פלייסמטים).
2. צמצמו את הלחץ
הקדישו זמן לארוחה המשפחתית. ילדים זקוקים בדרך כלל לכחצי שעה כדי לאכול בנחת. כך יוכלו לנסות מאכלים חדשים ולפתח הרגלי אכילה נכונים, ואתם תוכלו להירגע, לפטפט וליהנות עם המשפחה.
3. שלבו את כולם
שלבו את בני המשפחה בבחירת הארוחות ובהכנתן כדי להעלות את הסיכויים שכולם יאכלו. כך תוכלו גם לעודד סרבני אכילה לנסות מאכלים חדשים. ילדים גדולים יותר ובני נוער ייהנו לבחור ולבשל את הארוחה לבני המשפחה – למשל, פעם בשבוע או פעם בחודש. באופן זה הם חולקים את האחריות להכנת ארוחת הערב ומקבלים הזדמנות ללמוד לבשל.
4. השתמשו בארוחות המשפחתיות כהזדמנות לשיחה
בזמן הארוחות המשפחתיות אפשר להתעדכן במעשיו של כל אחד מבני המשפחה. עם זאת, הורים רבים מכירים היטב את התחושה של לקבל משיכת כתף או “לא’דע” כתשובה לשאלה ששאלו. אם זה נשמע לכם מוכר, כדאי להשתמש בשאלות שדורשות תשובה ארוכה יותר מ”כן” או “לא”. לדוגמה, “ספר לי דבר אחד נהדר שקרה לך היום בבית הספר”.
רעיון נוסף הוא שכל אחד יספר בתורו משהו טוב ורע שקרה לו היום. כך, אף אחד מהילדים לא ירגיש שהוא עומד לחקירה. עם זאת, אם ילדכם באמת לא רוצה לדבר, עדיף לא ללחוץ עליו או להעלות נושאים רגישים. אפשר לתת לו פשוט לבלות עם המשפחה ולהקשיב לאנשים אחרים. הרעיון הוא להפוך את זמני ארוחות הערב למהנים וחברתיים.
5. תגמלו התנהגות טובה
כשילדיכם הצעירים אוכלים יפה, משתמשים בנימוסי שולחן ומנסים מאכלים חדשות, נסו לתגמל את ההתנהגות ולשבח אותם באופן מפורט. אמרו להם מה הם עושים היטב. אפשר להשתמש בטבלת התנהגות כדי להעניק פרסים על התנהגות טובה כגון לנסות לאכול כל מה שמונח על הצלחת, או להגיד “תודה” ו”בבקשה”.
אל תשתמשו במזון כעונש או כשוחד. אל תציעו מזון כפרס עבור התנהגות טובה או כניחום בזמני מצוקה.
6. היו יצירתיים
כשיש לכם זמן והזדמנות, הפכו את הארוחות לאירוע מהנה שכל המשפחה תצפה לו בקוצר רוח. למשל, בסופי שבוע אפשר:
- להכין פנקייקים מזינים לארוחת הבוקר
- לעשות פיקניק בפארק, בחצר או על רצפת הסלון
- להזמין אורחים מיוחדים לארוחת ערב, למשל חברים, סבא וסבתא או שכנים. זו יכולה להיות הזדמנות מצוינת להכיר את החברים של ילדיכם הגדולים יותר.
- הכינו ארוחת ערב לפי נושא מיוחד – למשל, מאכלים מארץ מסוימת, או בשפה שילדכם לומד בבית הספר.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.