לתמוך בצורכי הלמידה של ילדים מחוננים ומוכשרים

ילדים מחוננים ומוכשרים צריכים ללמוד באופן שהולם את יכולותיהם ואת ההתפתחות המתקדמת שלהם. אפשר לתמוך בצורכי הלמידה של ילדים מחוננים ומוכשרים כחלק מהפעילויות היומיומיות, וגם בהזדמנויות למידה פורמליות ומובנות יותר.

למידה אצל ילדים מחוננים ומוכשרים

צורכי הלמידה של ילדים מחוננים ומוכשרים שונים מצרכיהם של ילדים אחרים באותו גיל. הם סקרנים מאוד, והלמידה שלהם מורכבת ומהירה יותר מזו של חבריהם לכיתה. הם אינם צריכים לחזור על הדברים שלמדו לעיתים קרובות כל כך כמו ילדים אחרים.

כמו כן, היכולות וההתפתחות הטבעית המהירות שלהם מובילות לכך שילדים מחוננים ומוכשרים בשלים מוקדם יותר לפעילויות, משחקים, ספרים ופאזלים מילדים אחרים בני גילם. לדוגמה, ייתכן שבן ה-18 חודשים שלכם ירכיב במהירות פאזלים שמיועדים לקבוצת גילו ויהיה מוכן לפאזלים המיועדים לילדים בני שנה או שנתיים מעליו. הלמידה חשובה מאוד לרווחתם של ילדים מחוננים ומוכשרים. תמיכה בצורכי הלמידה של ילדכם משמעה תמיכה ברווחתו הכללית.

פעילויות יומיומיות שתומכות בלמידה

התמיכה בלמידה של ילדכם המחונן מתחילה במתן תשומת לב לחוזקות וליכולות שלו. ככל שתדעו יותר על החוזקות והיכולות שלו, תצליחו יותר לספק לו התנסויות משחקיות בחיי היומיום שיאפשרו לו לקבל הזדמנויות למידה. ההתנסויות הללו לא חייבות להיות יקרות – יש המון צעצועים תוצרת בית ופעילויות חינמיות שתוכלו לעשות יחד.

כשאתם בוחרים צעצועים לילדים צעירים יותר, חפשו דברים שמעודדים שימוש בדמיון, ביצירתיות ובמיומנויות של פתרון בעיות – לדוגמה, קוביות, כדורים, קופסאות קרטון, תחפושות ואביזרים למלאכת יד כמו נייר צבעוני, טושים מחיקים, צבעים ומדבקות.

אם אתם בוחרים צעצועים המיועדים לילדים גדולים יותר, חשוב לשים לב להמלצות הגיל לצורך בטיחות – לדוגמה, ישנם צעצועים שעלולים להכיל חלקים קטנים שפעוטות יכולים לבלוע. במקרים אלה, כדאי לפעול לפי טווח הגילאים המומלץ, גם אם יכולותיו של הפעוט שלכם מתקדמות לגילו.

הציעו לילדכם מגוון הזדמנויות למידה כדי לגרות אותו מבחינה מנטלית, ולעודד אותו לפתח כישרונות במגוון תחומים. לדוגמה, משחק מחוץ לבית מאפשר לילדכם לחקור את הסביבה הטבעית. הוא יכול לצפות בעצים מתנועעים ולהאזין לציפורים. אם הוא אוסף עלי שלכת, הוא יכול להתחיל להבין מדוע העצים משירים את העלים בסתיו.

קריאת ספרים היא דרך נהדרת לענות על שאלותיו של ילדכם, לכוון את הלמידה שלו ולהרחיב את התחומים שבהם הוא מתעניין. אפשר לשאול ספרים בספרייה המקומית, ולהגיד לחברים ולבני משפחות אילו ספרים יוכלו לקנות לילדכם ליום ההולדת. אם אתם זקוקים לעזרה במענה על שאלותיו של ילדכם, שאלו את הספרן בספרייה, שעשוי להפנות אתכם למקורות מידע מקוונים המיוחדים לספרייה וכן לספרים.

לעודד למידה עצמאית

עודדו למידה עצמאית כחלק מהפעילויות היומיומיות עם ילדכם. למשל, אם הוא רוצה לדעת משהו, חפשו ביחד את המידע באינטרנט, הביטו במילון, לכו לספרייה, חשבו את מי אפשר לשאול או עשו ניסוי קטן. עם הזמן, ילדכם יעלה רעיונות משלו, ימצא את התשובות לבדו ויערוך מחקרים.

שימוש בתוכנות ובאתרים חינוכיים

כדי לתמוך בלמידה היומיומית של ילדכם בבית, תוכלו להיעזר באפליקציות, באתרים ובתוכנות חינוכיים. בדקו אילו אפליקציות, תוכנות או אתרים מתאימים לילדכם:

זכרו: הזמן שילדכם מבלה מול המסך בשימוש בתוכנות ובאתרים חינוכיים עדיין נחשב כזמן מסך. סגנון חיים משפחתי בריא כולל מגבלות על זמן המסך היומי – לכולם.

כחלק מחיי המשפחה, אפשרו לכל בני המשפחה ללמוד ולהתפתח. לפעמים תחליטו להשקיע זמן או כסף רב יותר בהזדמנויות למידה עבור ילדכם המחונן. פעמים אחרות, הילדים האחרים, העבודה או ניהול התקציב יהיו במקום הראשון.

הזדמנויות מובנות שתומכות בלמידה

ישנן דרכים רשמיות, מובנות או מתוכננות רבות שיעזרו לילדכם לפתח את כישרונותיו ולחקור תחומי עניין ומיומנויות חדשים. אף שהפעילויות הללו מובנות יותר, הן אינן חייבות להיות יקרות או מסובכות יותר. לדוגמה, אפשר לבקר אצל שכנים, בני משפחה או חברים בעלי תחביבים מיוחדים, שחיים במושב, מנגנים בכלי נגינה או שיש להם עבודה מעניינת. אפשר ללכת לפארק המקומי, לטיול בחורשה, למוזיאונים, לפסטיבלים, לספריות ולגלריות אמנות. אפילו טיול פשוט לשדה התעופה יכול להצית את הדמיון.

בדיוק כמו הפעילויות היומיומיות, ההתנסויות המיוחדות הללו יעזרו לילדכם לפתח את כישרונותיו בתחומי יכולתו. למשל, ילד שיש לו קואורדינציה גופנית מצוינת והולך מדי שבוע לשיעורי התעמלות יוכל לפתח כישרון בתחום.

צורכי הלמידה של ילדכם יהיו מורכבים יותר ככל שיגדל. אתם וילדכם יכולים לדבר על האפשרויות שלו בבית הספר – למשל, השתתפות בתחרויות מתמטיקה או במחנה קיץ המוקדש למוזיקה. אפשרויות נוספות הן תוכניות שמופעלות על ידי אגודות לילדים מחוננים, תוכניות ספורט, שיעורי מוזיקה, דרמה וכתיבה יוצרת, ועוד.

כשילדכם המחונן הולך למסגרת חינוכית, כדאי לדבר עם המורים על הרחבת תוכניות הלימודים שלהם כדי לתמוך בלמידתו. אפשר למצוא מידע נוסף באגף למחוננים ומצטיינים במשרד החינוך.

© raisingchildren.net.auהמידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.