פורנוגרפיה: איך לדבר עם ילדים בני 9-11

כדי להגן על ילדכם מפני ההשפעות המזיקות של צפייה בפורנוגרפיה, הסבירו להם מהי פורנוגרפיה וכיצד אפשר להימנע ממנה. כמו כן, תוכלו לעשות כמה דברים כדי למנוע מילדכם להגיע בטעות לפורנוגרפיה באינטרנט.

מה זה פורנוגרפיה?

הרבה הורים שואלים את עצמם מהי הדרך הנכונה להסביר לילדים מה זה פורנוגרפיה בשפה ובצורה אשר הילדים יוכלו להבין בצורה נכונה. אז, מה זה פורנוגרפיה? פורנוגרפיה היא חומר בעל תכנים מיניים בוטים שנועדו לעורר מינית את האנשים שצופים בה. היא כוללת תמונות ווידאו של אנשים עירומים או עירומים חלקית, שמקיימים יחסי מין או נראים כאילו הם מקיימים יחסי מין, או עושים מעשים מיניים. בפורנוגרפיה לרוב לא מדובר בהתרחשויות אמיתיות אלא בהצגה מבויימת.

כיצד פורנוגרפיה משפיעה על ילדים, בני נוער ואנשים צעירים

היום ידוע שילדים רבים במחצית השניה של בית הספר היסודי נתקלים בפורנוגרפיה בדרך כלל במקרה. ההיתקלות הזו עשויה לבלבל אותם, כיוון שהם רואים דברים שאינם מבינים באופן מלא.

כמו כן, פורנוגרפיה יכולה להשפיע על הגישה של בני נוער ואנשים צעירים כלפי מין, על טעמים מיניים ועל מערכות יחסים. לדוגמה, חלק גדול מהפורנוגרפיה ה”רגילה”, שניתן למצוא בקלות יחסית, יכול להעביר מסרים קשים כגון:

  • הסכמה הדדית ומין בטוח אינם חשובים
  • מעשים מיניים שנעשים באלימות או באגרסיביות הם טבעיים ומושכים
  • מערכות יחסים אוהבות אינן חשובות
  • התנהגות אגרסיבית כלפי נשים היא טבעית ומקובלת.
  • דימוי הגוף בראי שחקני הפורנוגרפיה- כגון היעדר שיער גוף, אברי מין ושדיים גדולים וכו’

המסרים האלה יכולים להשפיע לרעה על בנים ובנות גם יחד. צפייה קבועה בפורנוגרפיה עלולה להשפיע על יכולתם של הילדים ליצור מערכות יחסים בריאות. חשוב לדבר על פורנוגרפיה עם בנים ובנות כאחד.

לדבר עם ילדים על פורנוגרפיה

דיבור על פורנוגרפיה לא יגזול מילדכם את תמימותו – להפך: שיחה פתוחה על פורנוגרפיה היא אחת הדרכים הטובות להגן עליו מפני השפעתה. ניתן לשלב את השיחה על כך כחלק משיחה על מין ומיניות שתנהלו עם ילדכם ועל מערכות יחסים מכבדות, או כשמדברים על שימוש בטוח באינטרנט.

אפשר להתחיל לדבר עם ילדכם על פורנוגרפיה כבר בסביבות גיל שבע, בהתאם לבשלותו של הילד, אם אתם חושבים שהוא מוכן וכמה הוא משתמש באינטרנט. לדוגמה, מומלץ לדבר איתו אם ילדכם משתמש באתרי משחקים חינמיים לילדים, שכוללים לעתים קרובות פרסומות בעלות אופי מיני.

כדי להתחיל את השיחה, שאלו כמה שאלות. לדוגמה:

  • האם שמעת על פורנוגרפיה?
  • מה שמעת על זה?
  • האם מישהו מדבר על זה בבית הספר?
  • האם אי פעם צפית בפורנוגרפיה – למשל, בתמונות של מבוגרים עירומים?
  • יש לך שאלות על דברים ששמעת?

כך, למשל, תסבירו לילדכם מה זה פורנוגרפיה, מדוע היא נמצאת באינטרנט ומדוע עדיף להימנע ממנה: “פורנוגרפיה כוללת תמונות וסרטוני וידיאו על מין. יש מבוגרים שמתבוננים בסרטונים של אנשים שמקיימים יחסי מין, אבל התמונות האלה מיועדות למבוגרים בלבד, לא לילדים. יש הרבה פורנוגרפיה שמראה אנשים עושים הצגה של דברים שאתה לא ממש יכול להבין עדיין ושאינם מתבצעים כך במציאות, במערכות יחסים בריאות ובוגרות. אז אני רוצה לבקש ממך לא להסתכל בפורנוגרפיה, גם אם אתה נתקל בה במקרה. אם אתה נחשף לתמונות של אנשים עירומים אני מבקש שתספר לי”.

אם יש לו שאלות, עדיף לענות עליהן בקצרה ובכנות ולא להיכנס לפרטים. אם אינכם יודעים את התשובה לשאלה, מותר לכם להודות בכך – פשוט אמרו לו שתחשבו על התשובה ותחזרו אליו בהמשך.

מומלץ להיכנס לאינטרנט עם ילדכם באופן קבוע, כדי לשחק במשחקים או לחפש דברים שמעניינים את שניכם. אם אתם נתקלים בדימויים פורנוגרפיים או מיניים בזמן הגלישה, השתמשו בכך כהזדמנות להסביר לו מדוע הדימויים הללו שם, ומה עליו לעשות אם הוא נתקל בהם.

היכן הילדים מוצאים פורנוגרפיה?

בדרך כלל, ילדים נתקלים בפורנוגרפיה באינטרנט. יש פורנוגרפיה רבה ברשת, והאינטרנט המהיר והסמארטפונים מובילים לכך שכל אחד יכול למצוא אותה במהירות ובקלות.

רוב הילדים הצעירים שנתקלים בפורנוגרפיה עושים זאת במקרה. לדוגמה, הם עשויים:

  • ללחוץ על מודעות פופ-אפ באתרי משחקים לילדים – מודעות אלה עשויות לכלול חומרי פרסום בעלי דימויים מיניים וקישורים לתוכן מפורש יותר
  • לחפש מידע ברשת ולהגיע בטעות לתמונות בעלות תוכן מיני – למשל, ילד שמחפש תמונות של חתולים באינטרנט ומקיש את המילה האנגלית “pussy”, או הקלדה בטעות של XXX.
  • לצפות בפורנוגרפיה שחברים  או אחים בוגרים מראים להם
  • לראות מעשים מיניים ותכני אלימות מינית בתוכניות טלוויזיה כגון משחקי הכס או במשחקי וידיאו כמו GTA.
  • להתקל בסרטים מצויירים שהוחדר לתוכם תכנים מיניים כמו דיבוב אלטרנטיבי למקור בשפה גסה
  • לקבל פניה עם תוכן מיני מפדופילים ברשת

למנוע גישה לפורנוגרפיה בבית: עצות מעשיות

הנה כמה רעיונות שיעזרו לילדכם להימנע מלהיתקל במקרה בפורנוגרפיה בבית:

  • עודדו את ילדכם להשתמש במחשבים, מחשבים ניידים, טאבלטים וסמארטפונים באזורי המשפחה בבית, כדי שתדעו מתי הוא גולש באינטרנט.
  • אמרו לילדכם לא ללחוץ על מודעות קופצות (“פופ-אפ”) או מודעות בצדי העמוד (“סיידבר”).
  • הפעילו בקרת הורים על גלישה ברשתות חברתיות, משחקים מקוונים ודפדפנים. הסבירו לילדכם שהפעלתם את הבקרה כדי להגן עליו מפני היתקלות פתאומית בתכנים למבוגרים. השתמשו בתוכנות סינון לגלישה באינטרנט כגון ‘רימון’ או Netspark, על מנת להגביל ולנטר את התוכן אליו נחשפים ילדיכם.
  • אם אתם צופים בתוכניות טלוויזיה בעלות תוכן מיני מפורש – כמו משחקי הכס למשל- ודאו שילדכם ישן או נמצא מחוץ לבית בזמן הצפייה. ודאו שילדכם אינו יכול לצפות בתכנים כאלה באמצעות שימוש באתרי סטרימינג או טלוויזיה בתשלום.
  • אם בצפיה משותפת אתם נתקלים בתכנים הכוללים מגע בהסכמה – הפנו את תשומת הילדים בשיחה הולמת גיל (“לדג’ איזה חמודים שהם מתנשקים, רואים על הפנים שלהם ששניהם מעוניינים בכך ונהנים”). אם נתקלים במגע כפוי שוחחו גם על זה- תראו”: “הוא לא מעוניין. במצב כזה ממש אסור לה להמשיך לגעת בו”.

אפשר לדבר על הדברים שעליו לעשות במצבים שונים. לדוגמה:

  • מה לעשות אם מישהו מתחיל לצפות בפורנוגרפיה בזמן מסיבת פיג’מות?
  • מה לעשות אם חבר אומר, “היי, תראה את האתר הזה – הוא ממש מגניב”?
  • מה לעשות אם רוצים לדעת יותר על מין ועל גוף האדם?
  • מה לעשות אם במקרה לחצת על קישור שמוביל לאתר פורנוגרפי

מומלץ לקיים שיחות פתוחות וכנות עם ילדכם על מין ופורנוגרפיה, ולהגיד משהו בסגנון, “גם אם משהו מכל הדברים האלה קורה, אתה לא תסתבך. אתה יכול לבוא ולדבר איתי על זה. אם אני לא נמצא, ספר למבוגר שאתה סומך עליו”.

חלק גדול מהמומחים סבור שעדיף שלא להשתמש ביישומים הכוללים מצלמות שמאפשרים לכם להשגיח בחשאי על פעילותו של ילדכם באינטרנט. השגחה כזו מעבירה מסר שאינכם סומכים עליו, ועלולה לפגוע במערכת היחסים שלכם.

מה לעשות אם הילדים צופים בפורנוגרפיה

אם אתם מגלים שילדכם צופה בפורנוגרפיה, הישארו רגועים. כשאתם רגועים, אתם יכולים לדבר עם ילדכם בצורה אוהבת, בונה ותומכת. חשוב לדבר על כך כדי לוודא שמה שראה לא גרם לו טראומה, ולהעביר מסר שהוא יכול לדבר איתכם בכל עת על דברים מפחידים או מבלבלים. כך יכול ילדכם להרגיש מוגן ובטוח.

כיצד לדבר עם ילדים שצפו בפורנוגרפיה בטעות

בתחילת השיחה, הבטיחו לילדכם שהכל בסדר והוא לא הסתבך בשום דבר. אמרו, למשל, “שמעתי שמישהו בבית הספר הראה לכמה מכם תמונות מיניות. זה לא מסבך אותך, אבל אנחנו יכולים לדבר על זה?”

אם ילדכם אומר לכם שראה משהו מפחיד או מגעיל באינטרנט, שאלו אותו כמה שאלות שיעזרו לו לדבר יותר:

  • איפה הייתה התמונה כשראית אותה?
  • איך הרגשת כשראית אותה?
  • מה עשית אחרי שראית אותה?

אין צורך לבקש ממנו להסביר מה ראה בפירוט. אפשר לבקש ממנו להראות לכם. הפרטים עשויים לצוץ בשיחות הבאות.

אמרו לו שמרגישים הרבה יותר טוב אם מדברים על דברים שמטרידים אותנו. לדוגמה, “כשלא מספרים משהו שמדאיג אותנו, אנחנו עלולים לדאוג עוד יותר. המחשבות ממשיכות לתסוס בנו, ואנחנו עלולים להרגיש מאוד בודדים ולחוצים”. כך ירגיש ילדכם שאפשר לדבר איתכם.

מה להגיד כשילדים צופים בפורנוגרפיה במכוון

ייתכן שילדכם חיפש פורנוגרפיה במכוון או מצא אותה בחיפוש של מילים כגון “נשיקות” או “תחת”. אם זה קורה, אמרו לילדכם שמותר לו להיות סקרן ולתהות מהם יחסי מין. לאחר מכן, הסבירו מדוע אתם חוששים מפורנוגרפיה.

לדוגמה, “מין הוא משהו שמבוגרים עושים כששניהם רוצים ודואגים זה לזה. פורנוגרפיה נועדה למבוגרים, לא לילדים. זו לא דרך טובה לקבל מידע על מין כיוון שפורנוגרפיה אינה אמיתית, ולפעמים היא מראה אנשים שעושים דברים שאינם רוצים באמת לעשות. אז אני רוצה לבקש ממך לא להסתכל בפורנוגרפיה אם אתה נתקל בה במקרה”.

מה יכול ילדכם לעשות בעתיד
ילד שיודע מה לעשות אם הוא נתקל שוב בפורנוגרפיה ירגיש פחות מבוהל או מודאג. לדוגמה, אפשר להגיד לו שיש דברים שלא נועדו לעיני ילדים, ולכן כדאי לו להסתכל במהירות הצדה או להסתיר את עיניו. כמו כן, אם הוא רואה משהו שגורם לו להרגיש לא נוח או מבולבל, עליו לדבר איתכם או עם מבוגר אמין אחר בהקדם.

כדאי לדבר עם ילדכם גם על סקסטינג (שליחת הודעות מיניות). סקסטינג שונה מצפייה בפורנוגרפיה, כיוון שמדובר בשיתוף או בהעלאת תמונות מיניות של עצמם או של אנשים אחרים שאתם מכירים.

מידע חשוב נוסף להורים תוכלו למצוא באתר מידע אמין על מין.

 

©  raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר  Raising Children Network