עניינים של מתבגרים: מה מדאיג בני נוער?

בני נוער חוששים מדברים שונים, ובהם נושאים כמו שיעורי בית, לחץ, דיכאון, בריונות ודימוי גוף. אפשר לעשות דברים רבים כדי להפחית את החששות של ילדכם.

מה מדאיג את ילדכם: הנושאים העיקריים

שנות ההתבגרות הן תקופה של צמיחה מהירה ושינויים רבים מבחינה גופנית, מנטלית וחברתית. חלק מבני הנוער חוששים מהשינויים, ואחרים לוקחים אותם בקלות.

לעתים קרובות נדרשים בני הנוער לקבל החלטות חשובות בגיל צעיר, שנוגעות לבחירת נושאי הלימוד בבית הספר, לקריירה ולעבודה בעתיד. למעשה, רבים מהם מרגישים שהלימודים בחטיבת הביניים קובעים את כל עתידם – וזה מלחיץ מאוד. אם מוסיפים לכל החששות הללו שינויים כלכליים, ביטחון בעבודה, גלובליזציה ובריאות נפשית, אין פלא שילדכם מרגיש מודאג למדי לפעמים.

רבים מבני הנוער עסוקים בעיקר בנושאים האלה:

מתי להתחיל לדאוג

רוב בני הנוער חוששים ומפחדים לפעמים, וזה נורמלי. חשוב להתייחס לחששות ודאגות באופן מותאם תוך שיקול דעת וידיעה שלא תמיד הם מצריכים עזרה מקצועית. התייחסות מוגזמת לדאגות עלולה להעביר מסר מלחיץ לילדכם ובסופו של דבר להרע את המצב ולא לשפר אותו.

עם זאת, אם הדאגות אינן עוברות, מחמירות או מפריעות לחיי היומיום של ילדכם, ייתכן שהן מצביעות על כך שהוא מתמודד עם חרדה. הנה כמה סימנים לכך שכנראה עליו לקבל עזרה להתמודדות עם חרדה:

  • דאגות שלא עוברות: כשילדכם מרגיש “על הקצה” או מתוח רוב הזמן, מודאג באופן כללי בגלל דברים רבים ללא סיבה ברורה או אינו יכול להירגע.
  • דאגות שמחמירות עם הזמן: כשילדכם נמנע ממצבים או מאנשים, חש פאניקה במצבים מסוימים, חושב מחשבות רעות ואינו מצליח להשתלט עליהן, או חווה תסמינים גופניים חוזרים לאורך זמן כגון הזעה מוגברת, דופק מואץ, כאבי ראש, התכווצויות בבטן, בחילה, נשימה מהירה או שלשול.
  • דאגות שמפריעות למהלך התקין של החיים: כשילדכם אינו מסוגל יותר לעשות דברים שנהג לעשות בגלל פחד וחרדה, או שאתם מרגישים שהתגובות שלו מונעות ממנו ליהנות מדברים יומיומיים.

רוב בני הנוער עוברים תקופות של עליות וירידות רגשיות. לפעמים הם מרגישים עצובים למשך כמה ימים. אך אם ילדכם כועס, מרגיש אשם, עצוב או עצבני יותר מהרגיל, ייתכן שהוא מתמודד עם דיכאון. אם הוא מתנהג בדרכים הבאות למשך יותר משבועיים, ייתכן שהוא זקוק לעזרה בהתמודדות עם דיכאון. ילדכם:

  • רוצה לוותר על הכל, חסר אנרגיות, מפסיק ללכת לחוגים ופעילויות שהוא בד”כ אוהב
  • מתקשה לישון
  • מתנהג בדרכים שונות מאוד מהרגיל – למשל, מסתבך בצרות, מתקשה בשיעורי הבית, מבודד את עצמו או הולך מכות.

דיכאון בדרך כלל נמשך חודשים רבים במידה ואינו מטופל, ולכן כדאי לפנות לקבלת עזרה מקצועית. דיכאון שנמשך זמן רב יכול להוביל למצוקה גוברת, בעיות לימודיות וחברתיות וצבירת פערים אשר מקשים על תהליך השיקום. בתור התחלה, פנו לרופא הילדים או המשפחה.

לעזור לילדכם להתמודד עם הדאגות

הנה כמה רעיונות שיעזרו להתמודדות עם הדאגות של ילדכם, ולתת לו תחושה שהוא אהוב ומוגן ושמאמינים בו. בתור התחלה, כדאי לדבר עם ילדכם על רגשותיו. השתמשו במשפטי “אני” כדי לדבר על המחשבות והרגשות שלכם. לדוגמה, “שמתי לב שיש לך המון דברים לחשוב עליהם בזמן האחרון. אני אשמח לדבר או להקשיב ולראות אם אוכל לעזור איכשהו”.

שמרו על קשר עם ילדכם, כדי שיוכל להרגיש מוגן ובטוח במהלך ההתמודדות עם אתגרי גיל ההתבגרות. אחת הדרכים לעשות זאת היא באמצעות השתתפות בארוחות משפחתיות, בתדירות גבוהה ככל האפשר. טקס משפחתי שכזה יוצר שגרה ומאפשר לכם להתעדכן בנעשה בחייו של ילדכם.

הראו לו שאתם סומכים עליו ובוטחים בו כדי לעזור לו להתגבר על הדאגות. כדי להפגין אמון, שבחו אותו על הניסיון לשנות את מחשבותיו ולהתמודד עם רגשותיו, או אמרו לו שאתם מאמינים שהוא יכול להתמודד עם מצבים מלחיצים, להוציא תוכניות לפועל ולהמשיך לנסות עד שהמצב ישתפר.

תנו לו מסרים חיוביים כדי שיידע שאתם דואגים לו ויחוש מוגן ומובן. אפשר להעביר מסרים חיוביים בחיבוק חם, חיוך, הנחת זרוע על הכתף, מגע קל בזרוע, הנהון או קריצה.

אל תגדירו את ילדכם כ”מודאג או חרד”. עדיף לתמוך בו ולשבח את הצעדים החיוביים שהוא נוקט כדי להתגבר על החששות.

הדברים שאתם עושים ואומרים מנחים ומכוונים את החשיבה וההתנהגות של ילדכם. נסו לשמש דוגמה אישית טובה ולהתמודד עם הדאגות והלחץ שלכם בדרכים חיוביות. פעילות גופנית, זמן מנוחה ודיבור על הדברים שמטרידים אתכם עם בן או בת הזוג, איש מקצוע או חבר יכולים לעזור לכם אם אתם מרגישים לחוצים.

ילדכם זקוק לתמיכתכם ולעידוד מצדכם כדי ללמוד, אך עדיף שלא ללחוץ עליו יותר מדי להשיג ציונים גבוהים בבית הספר. שמחו בשמחתו כשהוא לומד משהו חדש – ותמכו בו כשאינו מצליח – כדי לעודד אותו להמשיך לנסות. והכי חשוב- הימנעו משיפוטיות כלפי הישגיו והתנהגותו, גם אם אתם לא תומכים באופן בו הוא מתנהל בעולם. אין זה אומר שאינכם יכולים לתת לילדכם הכוונה ועצה לגבי הדרך הנכונה בהתאם לערכים המשפחתיים שלכם (וזו אף חובתכם כהורים), אך יש לעשות זאת מתוך עמדה “מגדלת ומעודדת”, ולא מתוך עמדה שיפוטית.

תרגילים ופעילויות להתמודדות עם דאגות

היכולת להתמודד עם מחשבות מדאיגות היא מיומנות חשובה לחיים. הנה כמה פעילויות ותרגילים שילדכם יוכל להשתמש בהם כעת ובעתיד.

לשנות את המחשבות המדאיגות

פעילות זו עוזרת לילדכם לשים לב למחשבות המדאיגות, ואז לעבור למחשבות מועילות יותר. עם זאת, זכרו שכמות מסוימת של דאגה ולחץ היא נורמלית ועוזרת לשמור על המוטיבציה שלנו. כשאתם עוזרים לילדכם לשנות את דרך החשיבה שלו, נסו לתמוך בו, להתחשב ולהתנהג בחמימות:

  1. אם הוא מודאג במיוחד בגלל אירוע ספציפי, בקשו ממנו לחשוב, להגיד או אף לכתוב את המחשבות שלו בנוגע לאירוע. לדוגמה, “אני מרגיש שאני הולך להיכשל בבחינה במתמטיקה”, “אני ממש גרוע במתמטיקה”.
  2. חשבו ביחד אם המחשבות האלה מועילות או לא מועילות. למשל, “איך אתה יודע שאתה עומד להיכשל?”
  3. נסו למצוא מחשבות מועילות ומעודדות יותר, לאותה הסיטואציה. לדוגמה, “התכוננת ממש הרבה למבחן הזה. עכשיו רק צריך שתעשה את הכי טוב שאתה יכול”.
  4. השינוי המחשבתי אמור להתנהל בערך כך: “אני מודאג מהמבחן במתמטיקה כי המקצוע הזה קשה לי. יכול להיות שיהיה לי קשה במבחן, אבל למדתי והתכוננתי, ועכשיו אני רק צריך לעשות את הכי טוב שאני יכול”.

תרגיל זה דורש אימון. כדי לעזור לילדכם לשנות את המחשבות המדאיגות, שבחו אותו על כך שהוא מנסה.

חשיבה חיובית

אם ילדכם מבלה זמן רב מדי בחשיבה על אירועים שליליים, הוא עלול לסבול מדאגה ולחץ. תרגילים לחשיבה חיובית יכולים להרגיל אותו לבלות זמן רב יותר בחשיבה על דברים שהסתדרו היטב ומדוע.

בקשו ממנו לחשוב או אפילו לכתוב שלושה דברים שהתנהלו היטב באותו יום, וכיצד הוא עזר לקיומם. הם לא חייבים להיות דברים גדולים. יכול להיות ששמע ציפור שרה בחוץ, ועזר בכך שאפשר לעצמו לשים לב לכך.

מלחיץ לפעמים להיות הורים לבני נוער. תצליחו לטפל בילדכם המתבגר בצורה הטובה ביותר אם תטפלו היטב בעצמכם. כמו כן, אפשר לקבל תמיכה מצוינת מהורים אחרים, מיועצת בית הספר ועוד.

היכן לחפש עזרה

ייתכן שילדכם יזדקק לעזרה כדי לפנות למומחה. עודדו אותו לבקר אצל רופא הילדים או המשפחה, שיוכל להפנות אותו לפסיכולוג למתבגרים. כמו כן, הוא יכול לדבר על הדאגות שלו עם יועץ בית הספר – יועצים בבית הספר עוברים הכשרה מיוחדת בנושאי בריאות הנפש של ילדים ובני נוער. אפשר לפנות גם למנהיג רוחני (לדוגמא- רב שאתם מכירים) או לעובדים סוציאליים ביחידות לשירותים חברתיים בקהילה.

©  raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network