בני נוער זקוקים לזמן פנוי כדי לחקור את תחומי העניין שלהם, להיות עם חברים או סתם להתאוורר. פעילויות פנאי משותפות לכם ולילדכם המתבגר יכולות לחזק ולבנות את הקשר ביניכם.
כיצד בני נוער מבלים את זמנם הפנוי
בני הנוער שונים זה מזה. אולם רבים מהם מבלים את זמנם הפנוי בקניות, יציאה למסיבות, ביקור חברים, שימוש בטכנולוגיה למשחקים ולפעילויות מקוונות אחרות, רשתות חברתיות, הודעות טקסט, צפייה בסרטים, קריאה, פעילות גופנית מגוונת או בילוי בחוף הים.
נוסף על כך, בני נוער רבים מבלים זמן גדל והולך בפעילויות מובנות אחר הצהריים כמו חוגי אמנות, תנועות נוער וספורט. ולעתים קרובות, כשיש להם זמן פנוי ללא תכניות, הם משתעממים.
זמן פנוי עם ההורים והמשפחה
אחד הדברים המהנים בשנות ההתבגרות הוא לגלות דברים משותפים עם ילדכם המתבגר, או דברים חדשים שילדכם מכיר לכם. בלו ביחד את זמנכם הפנוי כדי לשמור על קשר עם ילדכם.
עם זאת, לפעמים קשה למצוא את האיזון בין הפגנת עניין בפעילויות שלו לבין ‘להיתקע לו באמצע’. קראו את המאמרים לתמוך בעצמאות של בני נוער ופרטיות, השגחה ואמון בשנות ההתבגרות למידע נוסף.
פעילויות בשיתוף איתכם
בילוי זמן משותף איתכם יכול להיות צ’ופר לילדכם, בעיקר במשפחות גדולות. צאו לסרט מדי פעם, או אפילו שבו לארוחה קלה או לקפה בבית הקפה אחרי החוג כדי להרגיש חגיגיים. ייתכן שלא תצליחו לצאת לפעילויות בצורה ספונטנית, ולכן מומלץ לחשוב עם ילדכם על רעיונות ולתכנן כיצד תבלו את הזמן הפנוי ביחד.
הנה עוד הצעות לבילוי עם בני נוער:
- לראות סרט ששניכם רוצים לצפות בו
- להקשיב למוזיקה ביחד בבית או לצאת להופעה
- ללכת למשחק כדורגל או ספורט אחר
- לעסוק בספורט יחד, למשל לצאת לריצה או לרכב על אופניים
- ללכת לאירועים מקומיים כמו שווקים מיוחדים, פסטיבלים או פעילויות להגנת הסביבה
- לנסוע לסוף שבוע ולצאת לאירוע כמו הופעה או תערוכה
- לבשל ביחד
- לצאת לארוחה ביחד
- לעבוד על פרויקט בבית – למשל, לעצב מחדש את החדר או להכין רהיטים.
ייתכן שילדכם יזדקק למעט שכנוע לפני שיסכים לבלות איתכם, בעיקר אם זו פעילות חדשה. אם תבלו ביחד לעתים קרובות מספיק, סביר להניח שילדכם יפתח התלהבות רבה יותר – אז אל תפסיקו לנסות. נסו מגוון פעילויות עד שתמצאו פעילות ששניכם אוהבים.
פעילויות לכל המשפחה
אם יש לכם ילד מתבגר וילדים צעירים יותר, כנסו פגישה משפחתית וחשבו יחד על פעילויות משפחתיות מהנות. הכינו כמה רשימות – פעילויות שתעשו כולכם יחד, ופעילויות שרק חלק מכם יעשו. תוכלו גם להחליט שבכל פעם, מישהו אחר מבני המשפחה בוחר מה עושים.
פעילויות לדוגמה לכל המשפחה:
- צפייה משותפת בסרט שמתאים למשפחות
- לצאת לפיקניק
- לשחק במשחק אהוב או בפעילות אהובה בפארק המקומי, כמו כדורגל או צלחת מעופפת
- לתכנן ארוחה מיוחדת שבה כל אחד מציע את המנה האהובה עליו
- לתכנן חופשה משפחתית
- לצאת לטיול
- לרכוב על אופניים
- לטייל עם הכלב.
זמן פנוי עם חברים
ילדכם ירצה לבלות את זמנו הפנוי עם חברים. הסכימו על כמה כללים לזמן הפנוי כדי לעזור לו לשמור על בטיחות וביטחון כשהוא מסתובב בחוץ. הנה כמה דברים שכדאי לחשוב עליהם כשאתם דנים על הזמן הפנוי עם חברים.
מידע
האם אתם צריכים לדעת בדיוק איפה ילדכם מסתובב ועם מי הוא נמצא? אילו פרטים מותר לו להשאיר לעצמו? האם עליו להתקשר אם תוכניותיו משתנות? האם ישאיר את הטלפון זמין כשהוא יוצא?
מותר לכם להשגיח על ילדכם, כל עוד אתם עושים זאת רק כדי לוודא שהוא בטוח. ככל שיגדל, תוכלו להפחית את הפיקוח והמעורבות בפעילויותיו, על מנת שיפתח עצמאות ואחריות אישית.
זמינות
חשבו על הזמינות שלכם לצורך הסעות, למשל. האם אתם יכולים להסיע את ילדכם למקומות שונים בהתראה ארוכה מספיק? האם אתם זמינים למקרה חירום? האם תציעו הסעה לחבריו? האם אתם מצפים מילדכם להשתמש בתחבורה ציבורית אלא אם הוא נתקע?
לא נעים כל כך לשמש בתור “מונית” לילדכם, אך כך תדעו שהוא נוסע בבטיחות ממקום למקום, ותוכלו להכיר את חבריו.
בית פתוח
הכירו את חבריו של ילדכם, כדי להראות לו שאתם מבינים עד כמה חשובות לו החברויות איתם. עודדו אותו להזמין חברים הביתה ותנו להם מרחב להסתובב בו ופרטיות. עד כמה אתם רוצים שביתכם יהיה בית פתוח? האם יש שעת גג לביקורים בבית? האם תספקו לחברים ארוחות, חטיפים ומשקאות? האם ילדכם צריך לקחת על עצמו אחריות כשחבריו מגיעים – למשל, לנקות את המטבח או את הסלון אחרי הביקור?
כסף
חלק מהפעילויות שאליהן ייצא ילדכם יעלו כסף. דברו איתו על הפעילויות שאתם מוכנים לשלם עליהן, באיזו תדירות ילך אליהן וכמה. כמו כן, דברו איתו על דמי כיס. חשבו מהו הסכום ההגיוני לתת במשפחתכם. האם יוכל להרוויח עוד כסף אם ימלא עוד תפקידים בבית?
זמן מסך
זמן מסך הוא זמן שמבלים בצפייה בטלוויזיה, במחשב או בטאבלט, במשחקי וידיאו או בטלפונים ניידים. סגנון חיים משפחתי בריא כולל מגבלות על זמן המסך היומי, ושעת סיום שימוש בזמן מסך מדי ערב. כדאי לדון בכמות הזמן שכל בן משפחה מבלה בפעילויות כאלה בשעות היום, במקום בפעילויות גופניות אחרות.
מומלץ לנהל משא ומתן על זמן מסך במהלך שבוע הלימודים, בסופי השבוע ובחגים, כדי לעזור לילדכם לפתח מיומנויות ניהול זמן נכונות.
זמן פנוי עם עצמם
לפעמים ירצה ילדכם פשוט לבלות זמן עם עצמו, ולא לעשות יותר מדי. שימו לב שבילוי כזה מתרחש יותר ויותר בזמן הלימודים – בין השאר, כיוון שהוא זקוק לזמן לטעון את הסוללה המנטלית שלו. אין בעיה עם זמן פנוי לבד, אם זה אינו הזמן הפנוי היחיד שילדכם נהנה ממנו והוא מאוזן על ידי בילויים עם החברים והמשפחה.
חוץ מזה, מותר לילדכם להיות משועמם לפעמים! השעמום הוא דבר טבעי, אשר יכול לדחוף אותו למצוא משהו יצירתי וחדש למלא את זמנו.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network