שתיים מבעיות השינה הנפוצות בקרב ילדים ופעוטות מתרחשות כשהילד קורא לעזרה בלילה ויוצא מהמיטה. שגרת לילה - וקצת עקביות מצדכם - יכולות לצמצם את הבעיות במהלך הלילה.
לפתור בעיות הירדמות ושינה
ילדכם יוצא ללא הרף מהמיטה וקורא לכם כל הזמן אחרי ששכב לישון? אם בעיות אלה מובילות לסכסוכים והופכות את הלילות לאירועים לא נעימים במשפחתכם, אפשר:
- לעזור לו להירגע באמצעות ביסוס שגרת השכבה.
- להשתמש בכמה מהשיטות להתמודדות עם קריאה לעזרה ויציאה מהמיטה.
עם זאת, יש לציין כי הקריאה לעזרה והיציאה מהמיטה אינן תמיד מהוות בעיה. ייתכן שילדכם באמת זקוק למשהו. היכנסו לחדרו אם אתם חושבים שהוא זקוק לעזרתכם או שמשהו לא בסדר.
מדוע ילדים קוראים לעזרתכם ויוצאים מהמיטה
בעיות השינה הללו עלולות להתחיל כיוון שילדכם רוצה שתישארו בקרבתו. ילדים בני תשעה חודשים ויותר עשויים לפתח חרדת נטישה, ולכן, ייתכן שירצו שתישארו איתם כשהם הולכים לישון.
אם המאבקים בשעת השינה מתחילים לפתע, אחרי שינוי משמעותי או אובדן שחווה ילדכם, ייתכן שזהו סימן לכך שילדכם חווה לחץ או חרדה. במקרה זה, עליכם להפחית את הלחץ בחייו. כדאי לדבר עם איש מקצוע אם ילדכם מפוחד מאוד או חרד משעת השינה או מהפרידה מכם.
אם ילדכם חושש מהפרידה או סובל מחרדה אחרת, כדאי לבלות מעט זמן יותר יחד לפני שאתם מכבים את האורות. ניתן לפתור רבות מבעיות השינה וההירדמות באמצעות השיטות הבאות.
לבסס שגרת השכבה
שגרת השכבה היא הדבר החשוב ביותר שעוזר לילדים צעירים להיכנס למיטה ולהירדם. כחלק מהשגרה הבסיסית:
- עשו את אותם דברים מרגיעים מדי ערב, לפני השינה
- הימנעו ממשחקים קולניים וסוערים לפני השינה
- הימנעו מפעילות הכוללת זמן מסך – צפייה בטלוויזיה, משחקים במחשב או שימוש בטאבלטים או במכשירי כף יד אחרים.
חשבו על התזמון
חשבו היטב מתי להתחיל את שגרת ההשכבה. אם לילדכם לוקח זמן רב כדי להירדם, ייתכן שאתם משכיבים אותו מוקדם מדי. נסו לאחר מעט את שעת ההשכבה, כדי שילדכם ייכנס למיטה ישנוני יותר. כך תגדילו את סיכויו להירדם.
ברגע שילדכם נרדם באופן קבוע בשעה מאוחרת יותר, תוכלו לנסות להקדים אותה בהדרגה ובאטיות. הקדימו את שעת ההשכבה שלו ב-10-5 דקות מדי שבוע, עד שתגיעו לשעת ההשכבה הרצויה.
בדקו את החדר במהירות לפני שאתם מכבים את האור
לפני שאתם מכבים את האור, בדקו שלילדכם יש כל הדברים שהוא זקוק להם, כדי שלא יקרא לכם מאוחר יותר. האם הוא שתה משהו? הלך לשירותים? צחצח שיניים? הדליקו מנורת לילה קטנה אם ילדכם מפחד מהחושך.
הזכירו לילדכם למה אתם מצפים
לפני שאתם יוצאים מהחדר, הזכירו לילדכם שעליו להישאר בשקט במיטה – לדוגמה, “עכשיו הגיע הזמן לנוח בשקט במיטה”. הסבירו לו שלא תענו לו אם יקרא לכם מהמיטה. לאחר מכן, אמרו לו “לילה טוב”, או “שינה מתוקה” (או מה שאתם אומרים בדרך כלל כשהוא הולך לישון), וצאו מהחדר.
יש ילדים ומבוגרים שחווים פרק ערנות שני בשלב מאוחר של היום. פרץ האנרגיה הזה עלול לגרום לחלק מהילדים להיות פעילים וערניים מאוד – ולרצות להישאר ערים מאוחר יותר, במקום ללכת לישון.
כשילדכם קורא לעזרה מהמיטה
אל תגיבו
אף שזה קשה, חשוב להתעלם מכל בקשותיו לתשומת לב. ילדכם ימציא כמה וכמה סיבות לכך שתצטרכו להיכנס לחדרו, אולם אם אתם רוצים שהשיטה הזו תעבוד, תצטרכו להיות תקיפים ולהתעלם מקריאותיו. כלומר, אין עוד סיפור, עוד נשיקה ועוד כיסוי בשמיכה. אל תיכנסו לחדרו בכלל.
אם אתם מגיבים כיוון שילדכם צועק בקול חזק יותר או דורש יותר, הוא ילמד שאם ימחה ויצעק מספיק זמן, הוא יזכה לתשומת לבכם. בעתיד, סביר להניח שימשיך למחות עד שתיכנסו.
תנו לו “כרטיס לילה טוב”
“כרטיס לילה טוב” היא שיטה שעשויה לעבוד אצל ילדים בני שלוש ומעלה:
- בשעת ההשכבה, תנו לו “כרטיס לילה טוב” (אפילו פתק בכתב יד) שיאפשר לו לבקש ולקבל בקשה סבירה אחת במהלך הלילה, כמו כוס מים או נשיקה מאימא או מאבא.
- אחרי שהשתמש בכרטיס, כלומר ביקש משהו וקיבל אותו מכם, עליו לתת לכם אותו, ולא תיענו לעוד בקשות או קריאות מצדו.
- אם הוא מבקש משהו בלתי סביר – כמו גלידה או להישאר ער עד מאוחר – עודדו אותו לבחור בין האפשרויות הסבירות שעליהן הסכמתם.
- אם ילדכם לא השתמש בכרטיס הלילה טוב שלו, הוא יכול לצבור אותו, או להמיר אותו בפרס כלשהו אותו תבחרו מראש (יציאה עם אבא/אמא, קריאה של עוד סיפור למחרת לפני השינה/משחק קטן וכו’)
כשילדכם יוצא מהמיטה
אפשר להשתמש בשתי שיטות. בחרו את השיטה שמתאימה לכם ולילדכם, ודבקו בה.
שיטה מספר 1: החזירו אותו למיטה
- אמרו לו פעם אחת, “נועם, אל תצא שוב מהמיטה. תישאר בבקשה במיטה שלך”.
- החזירו אותו למיטה מיד, בעדינות וברוגע. אל תדברו, אל תיצרו איתו קשר עין ואל תגערו בו בשום צורה. עשו זאת כמה פעמים שצריך, עד שהוא יישאר במיטה.
- ייתכן שתצטרכו לעשות זאת פעמים רבות. אם אתם משתמשים באפשרות הזו, עליכם להיות סבלנים מאוד. עדיף שלא להשתמש בה אם החזרתו למיטה עלולה לגרום לכם לכעוס או להתעצבן מאוד.
שיטה מספר 2: השאירו אותו בחדרו
- אמרו לו פעם אחת, “נועם, אל תצא שוב מהמיטה. תישאר בבקשה במיטה שלך”. החזירו אותו למיטה מיד, בלי דיונים או ויכוחים.
- אם הוא יוצא שוב מהמיטה, אמרו לו, “נועם, לא נשארת במיטה, ולכן אסגור עכשיו את הדלת שלך. אפתח אותה שוב כשתישאר במיטה”. החזירו אותו למיטה וסגרו את הדלת.
- התעלמו מקריאותיו לפרק זמן סביר (כ- 2 דקות) וחיזרו במידת הצורך כדי לומר לו שוב לשכב במיטה בשקט.
- אם אתם חושבים שילדכם עשוי לחשוש- תוכלו להגיד לו שתבואו לבדוק כל כמה דקות שהוא בסדר. חיזרו כעבור כמה דקות , אמרו לו “נועם כל הכבוד איך אתה ילד טוב ונשאר במיטה” וצאו בחזרה.
כדי להשאיר אותו בחדרו, אפשר:
- להתקין שער בכניסה לחדרו. ילדכם יוכל לצאת מהמיטה, אך לא מהחדר.
- לסגור את הדלת עד שיחזור למיטה ויישאר שם. אם הוא יכול לפתוח את הדלת, אפשר להחזיק את הדלת סגורה עד שיפסיק לנסות ולצאת. היתרון בהחזקת הדלת הוא שאתם עדיין נמצאים בקרבת מקום ויכולים לשמור על ביטחונו. אם ילדכם פוחד מהחושך, התקינו לו מנורת לילה קטנה.
שיטה זו יכולה להיות טובה אם אתם או ילדכם נוטים לכעוס או להתעצבן, אולם יש ילדים שפוחדים או חרדים להישאר לבד כשהדלת סגורה. אם האפשרות הזו גורמת לכם או לילדכם לחוש שלא בנוח, נסו להחזיר אותו למיטה ולהשאיר את הדלת פתוחה.
חלק מהילדים מוטרדים כל כך מכך שהוחזרו למיטה עד שהם מקיאים. אם ילדכם מגיע למצב זה, כדאי להיכנס לחדרו ולהרגיע אותו בשקט. אם הוא מקיא, נקו את חדרו בכמה שפחות התעסקות. ברגע שילדכם נקי ושוכב בחזרה במיטה, אמרו לו לילה טוב וצאו מהחדר. אם הוא מקיא יותר מפעם אחת ואינכם יודעים מה לעשות, דברו עם רופא הילדים או עם אחות טיפת חלב וחפשו דרכים אחרות לטפל בבעיות השינה.
כדי שהשיטות הללו יעבדו, עליכם להיות עקביים. אם אתם נכנעים לילדכם כשהוא יוצא שוב ושוב מהמיטה או קורא לכם ומוחה בקול רם, אתם מלמדים אותו להיות עקשן ועקבי יותר.
הבוקר שלמחרת
שבחו את ילדכם על כך שנשאר בחדרו בשקט
אם ילדכם הולך לישון בלי לקרוא לכם, שבחו אותו או תגמלו אותו בבוקר למחרת. אפשר לציין את המאורע בארוחת בוקר חגיגית או בשיחת טלפון למישהו מיוחד. אם ילדכם בן שלוש ויותר, אפשר להשתמש בטבלת התנהגות כדי לחזק את התנהגות ההשכבה הרצויה.
אל תזכירו לו שקרא לכם בלילה
נסו לפתוח את הבוקר שלמחרת באווירה חיובית, גם אם ילדכם קרא לכם בלילה הקודם.
אם אתם מודאגים בנוגע לשנתו מכל סיבה שהיא, התייעצו עם רופא ילדים או אחות טיפת חלב. במידת הצורך, הם יוכלו להפנות אתכם למומחה באזורכם.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.