כשילדים נכנסים לגיל ההתבגרות, חבריהם נהיים חשובים יותר. חברויות חיוביות, מקבלות ותומכות עוזרות לבני הנוער להתפתח ולהפוך למבוגרים.
מדוע חברויות בגיל ההתבגרות חשובות כל כך?
חברים טובים יכולים לשמש בתור קבוצת תמיכה אישית לבני נוער. הם יכולים לספק:
- תחושת שייכות, הערכה ועזרה בפיתוח ביטחון עצמי
- תחושת ביטחון ונוחות בקרב אנשים אחרים שעוברים את אותן חוויות
- מקור מידע על השינויים שמביא עמו גיל ההתבגרות, ועל מה שמתרחש אצל אחרים מבחינה גופנית ורגשית
- דרך להתנסות בערכים, תפקידים, זהויות ורעיונות שונים
- ניסיון בהיכרות והשתלבות עם אנשים מהמין השני (לפני גיל ההתבגרות נוצרות לרוב חברויות בין בני אותו מין)
- הזדמנות לחוות מערכות יחסים רומנטיות ומיניות, ואכן זהו הגיל שבו הן מתחילות.
חברויות חיוביות הן חלק חשוב במסע לעבר הבגרות. חברויות עוזרות למתבגרים ללמוד מיומנויות חברתיות ורגשיות חשובות, כמו רגישות למחשבות, לרגשות ולרווחתם של אנשים אחרים. בני נוער עם חברים נוטים להיות פחות אגרסיביים, פחות אנוכיים, יותר בטוחים בעצמם ויותר מעורבים בבית הספר.
לעזור לילדכם ליצור מיומנויות לחברות
ילדים מתבגרים מרוכזים אמנם בחבריהם, אך הם עדיין זקוקים לעזרה ולסיוע כדי לבנות ולתחזק חברויות חיוביות ותומכות. מערכות יחסים טובות בין הורים לילדים נוטות להוביל ליצירת מערכות יחסים חיוביות עם אחרים. לכן כדאי להיות חיוביים ותומכים, לשמור על קשר עם ילדכם ולהקשיב לו באופן פעיל, כדי לעזור לו לפתח מיומנויות לחברות. נוסף על כך, מערכת יחסים כזו תאפשר לכם לתמוך בו טוב יותר אם יצוצו בעיות בחברות.
כמו כן, חשוב לשמש דוגמה אישית. סביר להניח שלהורים ששמחים לבלות עם חבריהם יהיו ילדים עם הרבה חברויות טובות ובריאות. חשוב שילדכם יראה כי אתם דואגים לחבריכם, וכי חברות בין אנשים היא עניין הדדי.
שבחו את ילדכם המתבגר כשאתם רואים שהוא מתייחס בצורה הוגנת, בוטחת ותומכת לחבריו, כדי לעודד אותו להמשיך לעבוד על המאפיינים החברתיים החיוביים האלה. עודדו אותו לתקשורת פתוחה ובריאה עם חבריו, בה הוא יכול לשתף בחוויות חיוביות וגם בקשיים.
הכירו את חבריו של ילדכם, כדי להראות לו שאתם מבינים עד כמה חשובות לו החברויות איתם. עודדו אותו להזמין חברים הביתה ותנו להם מרחב פרטי בביתכם, או הסיעו אותו לביתם של חברים.
לעזור לבני נוער שמתקשים למצוא חברים
כל ילד מיוחד במינו. לא כולם יהיו חברותיים ויתחברו בקלות עם קבוצת חברים גדולה. יש ילדים שמרגישים נוח יותר עם קבוצת חברים קטנה וקרובה. אם ילדכם אינו חברותי כל כך אך נראה לכם שמח ומרוצה באופן כללי, אין צורך לעשות דבר. עם זאת, אם הוא מתקשה להכיר חברים ומודאג מכך, תוכלו לעשות כמה דברים יחד:
- חשבו על תחומי העניין של ילדכם ועל הדברים שהוא מצטיין בהם. בהתבסס על כך, חפשו עבורו פעילויות אחר הצהריים או עודדו אותו להצטרף לתנועת נוער, לחוג ספורט או לקבוצה חברתית. אחת הדרכים הטובות ביותר למצוא חברים היא להסתובב עם אנשים שחולקים תחומי עניין. אם קשה לו להכיר חברים בבית הספר, קבוצה או פעילות מחוץ לבית הספר יעזרו לילדכם לבנות מיומנויות חברתיות וביטחון עצמי.
- בלו בחברת המשפחה המורחבת וחברים של המשפחה. תכננו על האש או טיול שבו יוכל ילדכם לבלות עם אנשים שכבר מכירים אותו.
- עזרו לילדכם לתכנן פעילות עם חברים – לצפות בסרט בבית, לישון אצל מישהו, לבשל יחד או לשחק במשחקי כדור בפארק המקומי.
- ודאו שילדכם מרגיש בנוח להזמין חברים הביתה, ותנו לו מרחב ופרטיות כשהוא עושה זאת.
- חשבו על הזדמנויות למשרה חלקית עבור ילדכם או התנדבות בפעילות קהילתית. עבודה, בעיקר בקרבת עובדים או מתנדבים צעירים אחרים, מאפשרת לילדכם לתרגל מיומנויות חברתיות ולבנות מיומנויות לעבודה לעתיד. עם זאת, שימו לב שעלולה להיות לכך השפעה על שיעורי הבית, בעיקר אם יעבוד יותר מכמה שעות בשבוע.
- חשבו אם יש עניינים מיוחדים שמקשים על ילדכם להכיר חברים, כמו היעדר הזדמנויות, היעדר מיומנויות חברתיות ספציפיות או מחסור בביטחון עצמי. לאחר מכן, חפשו דרכים לטפל בכך. אפשר לבקש עצה מאיש מקצוע לנושאים המורכבים.
- שבחו את ילדכם ועודדו אותו בכל הזדמנות כדי לבנות הערכה עצמית. נסו שלא ללחוץ עליו בכל הקשור לחברים או לדבר על כך ללא הרף.
לא כל החברויות חיוביות או טובות לילדכם. חברויות שליליות בקרב בני נוער נקראות לפעמים “חברויות רעילות”, ומי שנמצא במערכת יחסים כזו נקרא חבר שלילי (Frenemy). ייתכן שילדכם יזדקק לעזרה כדי להתמודד עם חברויות רעילות או להימנע מהן.
להבין את האיזון בין חברים להורים
כשילדים נכנסים לגיל ההתבגרות, הם מתחילים לבלות זמן רב יותר לבדם ועם חברים. בתחילת גיל ההתבגרות, יותר מ-30% מהאינטראקציות החברתיות של הילדים נערכות עם חברים.
משמעות הדבר היא שבני נוער מבלים פחות זמן עם הוריהם. חלק מההורים חוששים שהחברויות האינטנסיביות האלה ישתלטו על ילדם ושהחברים יהפכו לחשובים יותר מהמשפחה, אך לא כך הדבר. זהו שלב התפתחותי חשוב עבורם. לצד זאת, ילדכם עדיין זקוק לכם ולביטחון שאתם משרים עליו. התעניינו בחייו והיו זמינים כדי שיידע שהוא יכול לפנות אליכם בעת הצורך.
בני נוער מבלים זמן רב עם חבריהם ונוטים לחקות את מעשיהם. לדוגמה, הם עשויים לשנות את התנהגותם, את המראה ואת תחומי העניין שלהם כדי להראות שהם שייכים לקבוצת חברים מסוימת.
שינויים אלה מצביעים בדרך כלל על התנסות בלבד. כל עוד ילדכם אינו עושה שום דבר הרסני, מסוכן, או בלתי הפיך, התנהגות כזו היא דווקא סימן חיובי לכך שהוא מרגיש בטוח דיו להתנסות במשהו חדש.
הורים וחברים ממלאים תפקידים שונים בחייו של מתבגר. אתם משפיעים על החלטותיו של ילדכם לטווח ארוך, כגון ערכים ומוסר. סביר להניח שחבריו ישפיעו על קבלת ההחלטות לטווח קצר, כמו מראה ותחומי עניין. מערכות יחסים חזקות עם ההורים והחברים גם יחד עוזרות למתבגרים לגדול ולהפוך למבוגרים שיכולים להסתדר היטב ובעלי מיומנויות חברתיות חזקות.
כיצד נראות חברויות בגיל ההתבגרות
בשנות ההתבגרות המוקדמות, החברויות נהיות אינטנסיביות יותר, קרובות יותר ומספקות יותר תמיכה. בני הנוער מתקשרים יותר ויותר עם חבריהם.
חברויות בגיל ההתבגרות נוטות להתבסס על דמיון במאפייני אישיות, קבלה ושיתוף. חברויות בין בני אותו מין נפוצות יותר בחטיבת הביניים. עם זאת, ככל שבני הנוער גדלים הם יוצרים יותר חברויות עם בני המין השני.
באופן כללי, בנות נוטות לבנות חברויות קרובות יותר באמצעות שיחות מרובות, ובנים מעדיפים להשתתף ביחד בפעילויות שונות.
האינטרנט מאפשר לבני נוער ליצור חברויות באמצעות הרשתות החברתיות. חברויות אלה שונות מחברויות במציאות. במקרים הטובים ביותר, הן מציעות למתבגרים דרך לתקשר בקלות רבה יותר ואפשרות לשוחח על נושאים רגישים בלי לחשוש או לסבול משיפוטיות, וגם הזדמנות להתנסות בזהות שונה באופן אנונימי, פחות או יותר. יש לשים לב גם למקרים הטובים פחות, או המסוכנים יותר, בהם בני הנוער מתקשרים עם אנשים שאינם מכירים ללא מגבלות ועלולים לסכן את עצמם או את בני משפחתם.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network