בעיות שינה אצל ילדים ובני נוער

עד 40% מהילדים ובני הנוער סובלים מבעיית שינה כלשהי - למשל קושי להירדם או להישאר במצב שינה. אפשר להתמודד ולהתגבר על רבים מקשיי השינה של ילדכם באמצעות שיטות התנהגות נפוצות.

בעיות שינה

כל הילדים מתקשים לפעמים להירדם ולהישאר במצב שינה, ויש לכך סיבות שונות.

שגרת השכבה וסביבת שינה

ילדכם זקוק לשעה שקטה שבה יוכל להוריד הילוך ולהירגע לקראת השינה. יותר מדי התרגשות, רעש ופעילות לפני השינה עלולים לגרום לילדים להיות היפראקטיביים ולהקשות עליהם להירגע כשצריך ללכת לישון. באותו אופן, סביבת שינה רועשת, מוארת, קרה או חמה מדי מקשה על ההירדמות.

שינויים פשוטים בשגרת ההשכבה הקבועה של הילדים או בסביבתם יכולים לפעמים להשפיע על ההירדמות. לדוגמה, שעון קיץ, ג’ט לג, חדר שינה לא מוכר ושינה אצל חבר עלולים לגרום לילד להמשיך להתרוצץ בשעה שבה הוא בדרך כלל כבר ישן.

תזונה

הדברים שילדכם אוכל ושותה משפיעים על יכולתו להירדם בלילה. לדוגמה, ילדים שצורכים משקאות המכילים קפאין – משקאות אנרגיה, קפה, תה, שוקולד וקולה – בשעות אחר הצהריים או הערב, עלולים להישאר ערים מאוחר בלילה.

ביעותי לילה, סיוטים וסהרוריות

אם ילדכם מתעורר לפעמים באמצע הלילה בבכי או בצעקות, ייתכן שהוא סובל מביעותי לילה. ביעותי לילה מתרחשים בקרב ילדים בני ארבע עד 12, ונעלמים אצל רובם עד שנות ההתבגרות. כמו כן, ילדכם עשוי לסבול מסיוטים. סיוטים או חלומות רעים עלולים להעיר אותו ולהקשות עליו להירדם בחזרה.

ייתכן שילדכם סהרורי – כלומר, מסתובב בבית כאילו הוא ער, כשהוא למעשה שקוע בשינה עמוקה. הסהרוריות אינה פוגעת בו, אך היא עלולה להטריד את מנוחתם של בני הבית. יש הורים שמתקשים לישון כיוון שהם דואגים שילדם ייפול או יפגע בעצמו. ואכן הסכנה העיקרית היא הסכנה לביטחונו של הילד ויש לדאוג לכך שלא יוכל להיפגע במצב השוטטות הלילית.

אף שביעותי לילה, סיוטים וסהרוריות הם נורמליים למדי, כדאי לדבר עם רופא הילדים אם אתם מודאגים או שהתנהגותו של ילדכם החריפה.

הרטבה והליכה לשירותים בלילה

אם ילדכם אינו יבש עדיין בלילה, ייתכן שהוא מתעורר כיוון שהרטיב את המיטה, או כיוון שעליו ללכת לשירותים וקשה לו להירדם בחזרה. אם בעיות אלה מדאיגות אתכם או את ילדכם, דברו עם הרופא.

בריאות ורווחה כללית

חלק מהילדים עלולים לסבול ממחלות כמו הצטננות או זיהומים באוזניים שמקשים עליהם להירדם או לישון היטב. מחלות כרוניות כגון אסתמה או אפילפסיה משפיעות גם הן על שנתם של ילדים.

חלק מהילדים נוחרים. אם ילדכם נוחר כל הזמן, גם כשהוא מרגיש טוב, כדאי לדבר עם רופא הילדים. במקרים מסוימים, הנחירות עשויות להצביע על דום נשימה בשינה.

גם חרדה יכולה להשפיע על שנתו של הילד. אם ילדכם חרד או מודאג מאוד בגלל דבר מה, הוא עלול להתקשות ללכת לישון או להירדם בחזרה כשהוא מתעורר באמצע הלילה. כדאי לדבר עם רופא הילדים אם ילדכם סובל מבעיות שינה וממחלה כרונית או חרדה.

בעיות השינה של ילדים נגרמות לפעמים מהפרעת שינה. הפרעות שינה הן בעיות התנהגותיות או מצבים רפואיים שמשפיעים על שנתו של הילד, ומקשים עליו לתפקד במהלך היום. אם בעיות אלה מדאיגות אתכם, דברו עם הרופא.

לטפל בבעיות שינה

בעיות שינה מתמשכות עלולות להקשות על הילדים ללמוד היטב. וכשילדים אינם ישנים טוב, הוריהם עשויים לסבול גם הם משינה גרועה ומרמות גבוהות של לחץ ודיכאון. לכן, כדאי וחשוב לעבוד על הרגלי השינה של ילדכם. חלק מבעיות השינה נגרמות בגלל בעיות התנהגות שבהן אפשר לטפל באמצעות חיזוק הרגלי שינה טובים. למשל, שגרת השכבה חיובית שמעודדת הירדמות ושינה, סביבת שינה שקטה ורגועה, וכן בריאות טובה, תזונה נכונה ופעילות גופנית במהלך היום.

לעיתים קרובות, בעיות השינה מתחילות להשתפר כבר אחרי שבוע הטיפול הראשון. אם אינכם רואים כל שיפור, ייתכן שבעיות השינה נובעות ממצב רפואי. כדאי לדבר עם רופא הילדים.

אם ילדכם היה חולה, סביר להניח שביליתם את כל הלילה לצדו, הרגעתם והרדמתם אותו. לעיתים, כשמצבו משתפר, הוא רוצה להמשיך ולקבל את כל תשומת הלב הלילית הזו. אם זה מוכר לכם, כנראה שתצטרכו להיות תקיפים יותר ולהחזיר אותו לשגרת ההשכבה הרגילה.

דברו עם רופא הילדים אם אתם חושבים שילדכם ישן לא טוב בגלל בעיה רפואית – לדוגמה, אסתמה או אפילפסיה. כמו כן, יש בעיות שינה – כגון ג’ט לג או הסתגלות לשעון קיץ – שנפתרות בעצמן בדרך כלל לאחר כשבוע, כשמחזור השינה של ילדכם מתרגל לשעת ההשכבה החדשה.

לקבל עזרה

דברו עם הרופא אם אתם מנסים לבסס הרגלי שינה טובים והם אינם עוזרים. הרופא יוכל להפנות אתכם לרופא מומחה לשינה, פסיכולוג או איש מקצוע אחר שמנוסה בטיפול בהפרעות שינה בקרב ילדים.

תרופות

אף שתרופות אינן הפתרון הטוב ביותר לבעיות שינה, הן יכולות לעזור במקרים מסוימים. לדוגמה, מחקרים מראים כי מלטונין יכול לעזור לחלק מהילדים שסובלים מנדודי שינה (אינסומניה), ובעיקר לילדים הסובלים מבעיות התפתחותיות כגון הפרעות קשב וריכוז וכן ילדים עם הפרעות תקשורת (אוטיזם). תוכלו לדון בכך עם רופא הילדים שלכם.

© raisingchildren.net.auהמידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.