חלק מהאימהות המניקות סובלות מגודש או מכאב בפטמות או שד. לרוב ניתן לפתור את המצב בקלות, אך כדאי לקבל עזרה מוקדם ככל האפשר.
כאבים בשד: לקבל עזרה
אם את זקוקה לעזרה בהנקה, תוכלי לפנות לשירותי תמיכה, כמו לאחות טיפת חלב, לרופא הילדים או לליגת לה לצ’ה – קו התמיכה בטלפון 1599-525-821. במקרה הצורך, הם יוכלו לעזור לך למצוא יועצת הנקה.
מאמר זה מסביר כיצד להתמודד עם פטמות כואבות, צינוריות חלב חסומות ודלקת בשד. לנושאים אחרים בענייני הנקה, קראי את המאמרים סרבנות הנקה ונשיכות, כיצד להגביר את ייצור החלב ועודף חלב אם.
פטמות כואבות
תחילת הנקה
הסיבה הנפוצה ביותר לפטמות כואבות או פצועות, במיוחד בתחילת הנקה, היא הצמדה לא נכונה של התינוק לשד. בימי ההנקה הראשונים סביר להניח שתחושי רגישות כלשהי, אך תחושת כאב היא לא נורמלית ודורשת התערבות. בשלב הראשון, כדאי לבדוק אם התינוק שלך נצמד היטב לשד. אם הבעיה לא נפתרה, פני בהקדם להדרכה. איש מקצוע גם יכול לבדוק אם יש הסברים אחרים לכאב, כולל שינויים במבנה פיו של התינוק.
טיפים להקלה על כאב בפטמות
עד שאת מקבלת עזרה או עד שהפצעים מחלימים אפשר לנסות דברים נוספים:
- תינוק רגוע יותר יתנהג לפטמות בעדינות רבה יותר, ולכן כדאי להציע לו לאכול לפני שהוא בוכה מרעב. כמו כן, תוכלי להתחיל את ההנקה בשד שכואב פחות.
- לרוב, פטמה פצועה מכאיבה בעיקר בתחילת ההנקה, לפני שהחלב משתחרר. לכן כדאי לנסות ולגרות את רפלקס שחרור החלב לפני שהתינוק נצמד לשד. כדי לגרות את הרפלקס, אפשר לנסות ולהתבונן בתינוק הישן, לחשוב על רגע נעים שחוויתם יחד או לעסות את השד במטלית חמימה ולחה.
- מגיני פטמה יכולים לעזור לטווח קצר, אך הם עלולים ליצור בעיות נוספות. אם את רוצה לנסות ולהשתמש במגן פטמה, כדאי לעבוד עם יועצת הנקה.
- אופן המציצה של שד ובקבוקים או מוצצים הוא שונה וקשה ללמוד שני דברים סותרים בו זמנית. יש להמנע מהשימוש בהם בתחילת ההנקה, במיוחד במצב שיש פטמות כואבות
- אם הפטמות שלך כואבות מאוד, שאבי חלב בצורה ידנית (הצורה העדינה ביותר) או בעזרת משאבת חלב באיכות טובה ובתוכנית שאיבה עדינה. תני לתינוק שלך את החלב בכוס או בכפית עד שהפטמות יחלימו.
- שאבי מעט חלב בסוף ההנקה ומרחי אותו על הפטמה. תני לזה להתייבש לפני שאת סוגרת את החזיה.
- קרמים למריחה על הפטמות לפעמים מקלים על הכאב, אבל לא פותרים את הבעיה. אלא אם כן מדובר על משחה במרשם לבעיה ספיציפית. “קרם הפטמות” הטוב ביותר הוא כמה טיפות מהחלב שלך עצמך. שאבי מעט חלב בסוף ההנקה ומרחי אותו על הפטמה.
פטמות כואבות שמתפתחות אחרי תקופת הנקה נוחה נגרמות לרוב מזיהום חיידקי, זיהום פטרייתי או משילוב של שניהם. במקרה כזה, כדאי לדבר עם רופא המשפחה. בהמשך תמצאי מידע נוסף על זיהומים בפטמות.
גם אם כואב לך מדי להניק את התינוק, עדיין תצטרכי לשאוב את החלב כדי שימשיך להיווצר. אם אינך שואבת את החלב באופן קבוע, את עלולה לסבול מגודש בשד ומסיכון לדלקת בשד. אם לא תזרימי את החלב באופן קבוע, את עלולה להפחית את ייצור החלב.
כאבים בהמשך הנקה
הסיבה הנפוצה ביותר לכאבים בפטמה לאחר תקופה של הנקה לא כואבת היא זיהום פטרייתי. במידה שהאמא לקחה אנטיביוטיקה עולה הסיכוי לבעיה זו. במצב בו יש פטריה בפה של התינוק, גם עולה הסיכוי לזיהום פטרייתי, אולם יתכן זיהום אצל האם גם ללא סימנים אצל התינוק.
התסמינים של זיהום פטרייתי בפטמה הם פטמות כואבות ודקירות כאב בחזה. במיוחד לאחר הנקה.
הטיפול היא משחה אנטי-פטרייתית לאם במשך כשבועיים. חשוב לטפל בו זמנית בתינוק בתרחיף או ג’ל, מכיוון שיש נטייה להעברה מהאם לתינוק וחזרה. במידה שאין שיפור בטיפול בפטרייה או יש סימנים של אודם או הפרשות המתאימים לדלקת חיידקית, אז יינתן טיפול של משחה אנטיביוטית. במידה שיש חשד לדלקת חיידקית בשד, ולא רק בעור הפטמה, הטיפול הוא פומית במשך 10-14 ימים.
במקרים לא ברורים שלא מגיבים לטיפול סטנדרטי יש אפשרות לביצוע תרביות לפטריות וחיידקים וספירת תאים לבנים בחלב אם.
כאבים בשד
צינוריות חלב חסומות
אם מופיע גוש כואב על השד, אך את מרגישה טוב בלי קשר, כנראה שיש לך צינורית חלב חסומה. נסי מיד את הדברים הבאים כדי להקל על הבעיה:
- בדקי אם התינוק ממוקם היטב ונצמד לשד כראוי.
- נסי להניק בתנוחות שונות – לשנות את הזויות שבה את מביאה את התינוק לשד, נסי תנוחות אחרות כמו תנוחת הדרבוקה (רגליו של התינוק ממוקמות מתחת לבית השחי).
- הניקי לעיתים קרובות כדי להזרים חלב בשד הפגוע.
- תני לתינוק את השד הפגוע תחילה. עסי את הגוש בעדינות לעבר הפטמה. שימוש בקומפרסים חמים לפני ההנקה יכול לעזור לרכך את הגוש – נסי לעטוף שקית חימום חמימה (לא רותחת) במטלית רכה ולהצמיד אותה לשד למשך כמה דקות.
- היכנסי למקלחת חמה, ועסי את החזה מתחת למים זורמים כדי לפרק את הגוש.
- עסי את השד מהאיזור החיצוני כלפי העטרה.
- שימי לב שתנוחת ההאכלה שלך מאפשרת לחלב לזרום כלפי מטה, מאזור החסימה אל עבר הפטמה.
- אם התינוק אינו פותח את החסימה תוך כדי הנקה, נסי לסחוט חלב ביד.
- לאחר ההנקה, הניחי שקית קרח בתוך מטלית או עלה כרוב מצונן על השד הכואב כדי להקל על הכאב.
- בדקי שהחזייה שלך אינה צמודה ולוחצת מדי. את יכולה אפילו להסיר אותה במהלך ההנקה.
אם אינך מצליחה לשחרר את החסימה בתוך 24 שעות, או שאת מתחילה לחוש ברע (כאילו שאת עומדת לחלות בשפעת), גשי לרופא – ייתכן שאת סובלת מדלקת בשד.
דלקת בשד (מסטיטיס)
- אם יש לך שד כואב מודלק, או אדום, אם את סובלת מצמרמורות או מרגישה תחושה דמוית התחלה של שפעת (חולשה, סחרחורות, כאבי שרירים, חום ועוד) , ייתכן שאת סובלת מדלקת בשד. אם את חושבת שיש לך דלקת בשד, נסי את אותם צעדים המומלצים לטיפול בצינורית חלב חסומה. במידה שהמצב לא משתפר תוך מספר שעות יש לגשת לרופא בהקדם האפשרי. במידה שיש לך חום גבוה (מעל 38.5) יש לגשת לרופא או מוקד באופן מיידי.
- חשוב להמשיך להניק בזמן נטילת האנטיביוטיקה. הפסקת ההנקה בזמן הטיפול עלולה להוביל להתפתחות מורסה בשד.
- אִם את מרגישה חולה מכדי להניק, שאבי את החלב.. גם אם יש לך זיהום, חלב האם עדיין בטוח לתינוק.
- מנוחה בזמן דלקת היא חלק חשוב מהטיפול. לכי לנוח במיטה ובקשי ממישהו אחר להשגיח עלייך ועל התינוק. אם את חייבת, הביאי את התינוק למיטה.
מלבד זאת, תוכלי לנסות את הצעדים הבאים:
- לפני ההנקה, חממי את השד הכואב במטלית חמימה או במקלחת חמה. החום עוזר לרפלקס שחרור החלב, לפתוח את הצינוריות החסומות ולהקל על הכאב.
- לאחר הנקה, לעיתים קומרפסים קרים עשויים להקל. אפשר להניח על השדיים שקיות קרח עטופות בבד דק (חיתול טטרה).
- השתמשי במגוון תנוחות הנקה, כך שכל צינוריות החלב יתרוקנו. ייצור החלב פוחת מעט בדרך כלל בשד המודלק, אולם הוא יחזור לעצמו באמצעות הנקות תכופות בזמן המחלה ואחריה.
דלקת בשד יכולה לגרום לך להרגיש חולה מאוד, אך עם הטיפול הנכון, תחזרי לעצמך בלי בעיה. בדרך כלל יש הקלה משמעותית תוך 48 שעות של טיפול. במידה שאין חשוב לפנות שוב לרופא מטפל.
להימנע מדלקת בשד
כדי להימנע מדלקת בשד, אל תדלגי על הנקות ואל תפתחי פער גדול בין הנקה להנקה. אם את לא מצליחה להניק בזמן מסוים, חשוב לשאוב בתדירות הרגילה של ההנקות. שינוים בתדירות הנקה צריכים להיעשות באופן איטי ומבוקר.
כמו כן, ודאי שהבגדים שאת לובשת אינם לוחצים על החזה, והיזהרי במיוחד מרצועות מנשא לוחצות או מחגורות הבטיחות ברכב. נסי לא לישון על הבטן, או לעשות כל דבר שעלול להפעיל לחץ על השדיים. אם את מבחינה בגושים או בנקודות כואבות, טפלי בהם מיד כדי שלא יהפכו לדלקת בשד. כמו כן, מומלץ לשמור על הבריאות ולהיות בכושר.
גודש (שדיים מלאים וכואבים)
זכרי שבמהלך השבועות הראשונים, ייצור החלב מתאים את עצמו לצורכי התינוק. עד אז, וכדי להקל על גודש בשדיים, נסי את הדברים הבאים:
- הורידי את החזייה לפני שאת מתחילה להניק.
- נסי קומפרסים חמים להקלה על שחרור החלב לפני ההנקה.
- במידה שיש כאבים לאחר הנקה, ניתן להשתמש בקומפרסים קרים. ישנן אימהות המניחות על השדיים עלי כרוב מצוננים.
- סחטי ידנית מעט חלב או נסי לרכך את העטרה בתנועות מעגליות לפני ההנקה. הריכוך יכול לעזור לתינוק להיצמד לשד בקלות רבה יותר. ודאי שהתינוק נצמד היטב.
- עסי בעדינות את השדיים בזמן ההנקה.
- גווני בין כמה תנוחות הנקה. לדוגמה, תוכלי לנסות ערסול בהנקה אחת ותנוחת פוטבול (דרבוקה) בהנקה הבאה.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.