פעוטות זקוקים ל-12-10 שעות שינה בלילה. רובם ישמחו לישון שעה-שעתיים גם באמצע היום.
רוב הפעוטות יכולים לישון רוב הלילה בלי להעיר את אימא או את אבא. עם זאת, הם גם אוהבים לבחון את עצמאותם, ולכן עשוי להיות קשה להכניס אותם למיטה מלכתחילה. כמו כן, ילדים קטנים מתעייפים בקלות, וכשהם עייפים מדי, קשה להם ללכת לישון.
ברגע שאתם מזהים את סימני העייפות המסגירים, תוכלו להרגיע ולהרדים את ילדכם לפני שהוא נהיה ‘נודניק’. מומלץ להיעזר גם בשגרת השכבה קבועה ועקבית. כדי לעזור לילדכם לפתח הרגלי שינה בריאים וגישה חיובית כלפי שינה, כדאי להבין מהי שינה ולהכיר את דפוסי השינה השונים.
שנת פעוטות: לוח זמנים
לוח הזמנים של שנת הפעוטות במהלך היום עשוי להיראות כך (אם כי בילדים שונים ומשפחות שונות, הוא כמובן עשוי להיות מעט שונה)
- 7:00: התעוררות
- 13:00: תנומת צהריים של שעתיים לכל היותר – תנומת צהריים ארוכה או מאוחרת מדי עלולה להוביל לכך שילדכם יהיה מוכן לישון רק מאוחר מאוד בלילה
- 15:00: התעוררות
- 19:00: השכבה לשנת הלילה.
חלק מהפעוטות אוהבים להתעורר עם ציוץ הציפורים, בחמש וחצי או בשש בבוקר. למרבה הצער, אין מה לעשות בנוגע לכך. גם אם תשכיבו את ילדכם מאוחר יותר בלילה בתקווה שיקום מאוחר יותר בבוקר, סביר להניח שזה לא יעזור. הפעוט שלכם עשוי להתעורר מוקדם בכל מקרה, אך להיות רטנוני כיוון שלא ישן מספיק. אם ילדכם מתעורר מוקדם, מומלץ להקדים גם את שעת השינה שלכם.
שגרת השכבה
שגרת השכבה עקבית עוזרת לילד להתכונן לשינה. רוב הפעוטות מוכנים לשינה בין 18:30 ל-19:30. זוהי שעה מצוינת, כיוון ששלב השינה העמוקה של פעוטות מתרחש בין 20:00 לחצות. הנה שגרת השכבה לדוגמה:
- 18:30: מקלחת, צחצוח שיניים ולבישת פיג’מה
- 18:45: זמן מנוחה (קראו ספר או ספרו סיפור)
- 19:00: נשיקת לילה טוב ולמיטה.
אם ילדכם ישן עם מוצץ, שקלו להיפרד מהמוצץ בסביבות גיל שלוש. לקבלת טיפים על גמילה ממוצץ, קראו את המאמר לוותר על המוצץ. לפני שאתם מכבים את האור, בדקו במהירות את החדר וודאו שסביבת השינה שלו בטוחה.
שינה במקום חדש כמו במשפחתון או אצל קרוב משפחה עלולה להפריע לשגרת ההשכבה של ילדכם.
מה לעשות כשילדכם קורא לעזרה ויוצא מהמיטה אחרי ההשכבה
במקרים מסוימים, הפעוט שלכם עשוי לקרוא לכם ולצאת מהמיטה אחרי שכבר אמרתם לו לילה טוב. נסו את הצעדים הבאים:
- הימנעו ממשחקים קולניים וסוערים לפני השינה, שעלולים להקשות על ילדכם להירגע ולהירדם.
- בססו שגרת השכבה עקבית ומרגיעה.
- לפני שאתם יוצאים מהחדר, בדקו שיש לו כל מה שהוא צריך. הזכירו לו שעליו להישאר בשקט במיטה.
- נסו לא להגיב לקריאותיו אחרי שכיביתם את האור, גם אם הוא מוחה בקול רם. אם אתם מגיבים, הוא ינסה זאת שוב בהשכבה הבאה.
- אם ילדכם יוצא מהמיטה, החזירו אותו בתקיפות ובשקט שוב ושוב עד שיפסיק. כמו כן, אפשר להחזיר אותו למיטה פעם אחת בלבד, ואם הוא קם שוב, ניתן להתקין שער קטן בכניסה לחדרו, לסגו אותו ולהתעלם ממחאותיו.
- אם הילד סובל מחרדת פרידה קשה, רצוי להיעזר באיש מקצוע לפני אימוץ המלצות אלה.
למידע נוסף על שימוש בשיטות אלה, קראו את המאמר כשהילד קורא לעזרה בלילה ויוצא מהמיטה. חשוב למצוא שיטה שעובדת ולדבוק בה.
אם הפעוט שלכם חולק את חדרו עם אח או אחות, וההפרעות של הפעוט שלכם מפריעות להם להירדם, ייתכן שתצטרכו לעכב את שכת ההשכבה שלהם בחצי שעה, עד שהפעוט יירגע ויירדם. ישנם אחים גדולים שנרדמים בקלות יותר מאחיהם הקטנים, למורת כל ההפרעות. עם קצת מזל, הפעוט שלכם יבין במהרה ששעת ההשכבה נועדה לשינה, וההפרעות ילכו ויצטמצמו.
עם זאת, כשילדכם קורא לכם, ייתכן שהוא באמת זקוק למשהו. אם הוא עשה קקי, החליפו לו את החיתול באור מעומעם ואל תדברו איתו. אם הוא מפחד ממפלצת מתחת למיטה, בדקו במהירות (כשהאור כבוי) כדי להבטיח לו שהחדר נטול מפלצות. ייתכן שהוא יירגע לאחר מכן. אם הוא מפחד מהחושך, כדאי להשתמש במנורת לילה קטנה. בכל מקרה, מומלץ להשגיח על התאורה והרעש בחדרו.
בעיות נוספות
ביעותי לילה מתרחשים כשילדכם קם באמצע הלילה נסער מאוד, ועדיין שקוע בשינה עמוקה. הם יכולים לארוך דקות ספורות עד 40 דקות.
חלק מהילדים חורקים שיניים בשלב מסוים. חריקת השיניים אינה מעירה אותם בדרך כלל, אך היא עלולה להעיר את האנשים האחרים בחדר!
על נושאים אלו תוכלו לקרוא ביתר פירוט במאמרים המתאימים.
לעבור למיטה “של גדולים”
רוב הילדים עוברים ממיטת התינוק למיטת מעבר בסביבות גיל שנה וחצי עד שלוש. עם זאת, אין צורך למהר – בעיקר כיוון שחלק מהפעוטות הצעירים יותר נהיים מעט קשים יותר לתפעול בשעת ההשכבה. ייתכן שתצטרכו לעבור למיטה גדולה אם ילדכם התחיל לטפס ולצאת ממיטת התינוק, אם הוא גמול ועליו להשתמש בסיר או שירותים במהלך הלילה או שעליכם להשתמש במיטת התינוק עבור תינוק חדש.
המעבר למיטה “של גדולים” הוא סיבה למסיבה. כשילדכם עובר למיטה חדשה, תוכלו לעצב את חדרו מחדש ולהיעזר בו בבחירת המיטה. כדי למנוע נפילות, התקינו מעקה בטיחות בצד המיטה.
לקבל עזרה
בדרך כלל, אין פתרון קסם לבעיות השינה של ילדים. למעשה, בעיות שינה הן אחת הסיבות הנפוצות ביותר לכך שהורים פונים לאיש מקצוע. קל יותר לטפל בבעיות השינה של ילדכם בעזרתו של איש מקצוע אמין, שיכול להציע לכם דרכים טובות להתמודד עם קשיי השינה של ילדכם.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.