הימים הראשונים שלאחר ההגעה מבית החולים הביתה עם תינוקכם שזה עתה נולד מתאפיינים בהמון שאלות ותהיות. אז למה אתם יכולים לצפות?
השבוע הראשון
מראה
מראהו של התינוק שלכם ישתנה במהלך השבוע הראשון. אם ראשו של התינוק מוארך מעט לאחר מסעו בתעלת הלידה, או שנולד בלידת ואקום, הוא יחזור למצבו הטבעי. הנפיחויות בפניו ובעפעפיו ירדו מעט בתוך כמה ימים. אם פניו או ראשו של התינוק נחבלו בלידת מלקחיים, למשל, החבלות ייעלמו. בעשרת הימים הראשונים יתייבש חבל הטבור של התינוק לאטו, ישחיר וינשור.
בזמן הלידה או אחריה עשויים להופיע כתמי לידה על גופו של התינוק שלכם. רוב כתמי הלידה הנפוצים אינם דורשים בדיקה רפואית, למשל כתמי לידה “מונגוליים” או מלנוזיס עורי בשמם העכשווי (כתמים כחלחלים וכהים המופיעים בגב התחתון, בעכוז או על פני הגפיים התחתונות), או כתמים שטוחים אדמדמים בעורף ” (“סימני החסידה”). סוגים מסוימים של כתמי לידה כן כדאי לבחון אצל רופא הילדים, ובהם שומות מולדות, המנגיומות (כתמים מורמים אדומים דמויי תות שדה) , כתמי יין-פורט (כתמים אדומים כהים גדולים המופיעים בפנים), או כתמי “קפה בחלב” (כתמים בצבע חום בהיר המפוזרים על פני הגוף). תוכלו לשאול את אחות טיפת החלב בזמן ביקורכם השגרתי האם ישנה סיבה לגשת לבדיקת רופא הילדים.
האכלה ושינה
התינוק שלכם מבלה את השבוע הראשון בחייו בהסתגלות לסביבתו החדשה. הוא זקוק לחום, שקט וביטחון, ולהרבה חיבוקים וזמן על הידיים. את כל אלה תוכלו לספק לו אתם. ימיכם ולילותיכם יוקדשו למחזור השינה וההאכלה של התינוק. הוא יישן רוב הזמן, ויתעורר כל כמה שעות רק כדי לאכול. זכרו שיש שוני גדול בין תינוקות. האחד ישן יותר והשני פחות. ברוב המחולט של המקרים, תינוקות לא ישנים לילה שלם לפחות עד גיל 3 חודשים.
תינוקות רכים אוכלים בין 10-12 פעמים ביממה. הזמן בין האכלות משתנה. לפעמים ישנו מרווחת של שעה וחצי בלבד בין שתי האכלות ואילו בהאכלה הבאה יהיה מרווח גדול. לעיתים יתרחשו האכלות קרובות מאוד אחת לשנייה במהלך היום, בעיקר בשעות הערב. שעות הערב מתאפיינות בחוסר שקט גדול יותר של התינוק ועל כן הוא גם אוכל בתדירות גבוהה יותר בשעות אלו. אם תינוקכם אוכל לפחות 8 פעמים במהלך כל 24 שעות, אין צורך להעירו מהשינה לצורך האכלה, אלא אם כן קיבלתם הוראה מפורשת מרופא הילדים לעשות זאת. ככל שתקפידו להאכיל את התינוק כאשר הוא דורש זאת, כך סביר יותר שהוא יפתח דפוס האכלה ושינה קבוע.
בשבועות הראשונים חשוב שתזכרו לטפל בעצמכם. לכו לישון כשהתינוק ישן, כדי שתוכלו להשלים שעות שינה ולהתמודד טוב יותר עם התינוק החדש. חשוב לשתות הרבה ולשמור על תזונה בריאה. אם את מניקה, הקפידי לשתות כוס מים בכל פעם שאת מניקה את תינוקך, או יותר אם את חשה צמאה. כך תוכלי לשמור על עצמך מהתייבשות.
התפתחות
בעת מגע עם חפץ או אצבע בכף ידו, התינוק שלכם יסגור את ידיו בצורה לא רצונית כחלק מרפלקס הלפיתה, וייבהל מקולות חזקים ופתאומיים. כמו כן, הוא עשוי להניע את ידיו ורגליו בפתאומיות בזמן השינה.
חלק חשוב נוסף בהתפתחות התינוק, מלבד הסימנים הגופניים שמנינו, הוא ההתקשרות ביניכם לבין התינוק.
להתחבר ולתקשר עם תינוקכם
לעיתים קרובות התינוקות מזהים את קולכם. בכל זאת, התינוק שלכם הקשיב לכם מתוך הרחם במשך תשעה חודשים! תוכלו לתקשר עם התינוק הרך באמצעות הקול, המגע, המראה והריח שלכם, והתינוק יראה לכם מה הוא צריך בדרכים משלו – גם אם עדיין לא התחיל אפילו לחייך. בשבוע הראשון תתחילו להכיר את שפת הגוף של התינוק שלכם. קראו עוד על תהליך ההתקשרות במאמר להתחבר ולתקשר עם תינוקכם.
בכי הוא דרכו העיקרית של התינוק להגיד לכם מה הוא צריך. למידע נוסף על בכי, קראו את המאמר בנושא זה.
בעיות נפוצות בשבוע הראשון
אובדן משקל
תינוקות נולדים עם כמות נוזל עודפת בגופם, אותה הם מאבדים בהדרגה בימים הראשונים שלאחר הלידה. אובדן משקל זה נפסק בדרך כלל לאחר השבוע הראשון, וכל המשקל שאבד אמור לעלות בחזרה עד גיל שבועיים. באופן כללי, אובדן המשקל הראשוני מהווה כ- 5% ממשקל הלידה של ילדכם. אם אובדן המשקל מהווה 7% או יותר ממשקל הלידה, חשוב לוודא שטכניקת ההנקה וההאכלה היא נכונה. הקפידו לגשת לטיפת חלב או לרופא הילדים לצורך שקילה של תינוקכם במהלך 2-3 הימים לאחר השחרור מבית החולים, על מנת לוודא שהוא לא מאבד ממשקלו בצורה חריגה ולקבל עזרה במידה ויש בה צורך.
הפרשות עיניים
אחת התופעות השכיחות אצל תינוקות רבים במהלך השבועות הראשונים היא הפרשה מהעיניים. הפרשות אלו נובעות בדרך כלל כתוצאה מחסימה בתעלות הדמעות, ולרוב הן חולפות מעצמן. נקו את העיניים ועסו אותן בעדינות. אם תינוקכם סובל מהפרשה או יש אודם בלחמית, כדאי לפנות לרופא הילדים.
פריחה
תינוקות שזה עתה נולדו יכולים לפתח סוגים שונים של פריחה, שלרוב היא בלתי מזיקה. אם תינוקכם סובל מפריחה, כדאי לפנות לרופא הילדים או לאחות טיפת חלב על מנת לאשר שאכן מדובר בתופעה תקינה. סוגי פריחה נפוצים כוללים קשקשת בקרקפת של התינוק, תפרחת חיתולים (פריחה אדמדמה ומציקה באיזור החיתול), מיליארה או “חררה” בלשון העממית ( שלפוחיות קטנות המופיעות בצוואר, בגו ובפנים,) ואקזמה (עור אדום, מחוספס ויבש בקפלי עור, בלחיים מאחורי האוזניים ועוד).
בעיות נוספות הנפוצות אצל תינוקות רכים הן עור יבש וצהבת. לעור יבש, השתמשו בקרם לחות לא מבושם לתינוקות. אם תינוקכם נראה לכם צהוב יותר ממה שהיה כששוחרר מבית החולים, גשו עוד באותו יום לרופא הילדים שלכם להערכה ולבדיקה.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.