צעירים רבים חשים חרדה בשלב מסוים. אחרי הכל, גיל ההתבגרות מלא בחוויות ובאתגרים חדשים. עזרו לילדכם ללמוד מיומנות חשובה לחיים - כיצד להתמודד עם החרדה ועם דאגות.
מהי חרדה?
חרדה היא תגובה טבעית למצבים מאתגרים. כולם מרגישים חרדים לפעמים, בעיקר כשהם נתקלים במצבים לא מוכרים, מסוכנים או מלחיצים. החרדה יכולה לכלול איתותים גופניים כגון “פרפרים בבטן”, דפיקות לב מהירות ו/או חזקות, הזעה מוגברת, הרגשה של קוצר נשימה, מתח, הרגשה לא נוחה, או “עצבים”.
חרדה אצל בני נוער
כשילדים הופכים לבני נוער, הגבולות שלהם מתרחבים. הם נתקלים באתגרים חדשים ובהזדמנויות חדשות. הם רוצים יותר עצמאות והמוח שלהם משתנה. בגלל כל השינויים האלה, גיל ההתבגרות יכול להיות תקופה מלחיצה למדי, מה שעלול לגרום לחרדה.
לדוגמה, בני נוער נוטים לדאוג בגלל המעבר לחטיבת הביניים, בגלל המראה שלהם, כיצד יוכלו להשתלב בחברה, לעבור מבחנים, להופיע במחזות בבית הספר או ללכת למסיבת הסיום של בית הספר. לפעמים הם עשויים לחשוש בצורה לא רציונלית מבואו של סוף העולם. כמו כן, ככל שהעצמאות שלהם גדלה, הם עלולים להתחיל לדאוג מקבלת אחריות על מעשיהם ומהצורך למצוא עבודה או להתקבל לשירות צבאי משמעותי.
אצל רוב בני הנוער, חרדה היא חלק מטווח הרגשות הנורמלי. בדרך כלל היא זמנית ועוברת מעצמה. חרדה אצל בני נוער אינה תמיד דבר רע. תחושות חרדה עוזרות להגן על בני נוער בכך שהן גורמות להם לחשוב על מצבם. כמו כן, החרדה היא כלי מועיל להנעת בני נוער, כך שיעשו את הטוב ביותר שהם יכולים. היא עוזרת להם להתכונן למצבים מאתגרים, למשל דיבור בפני קהל או משחקי ספורט חשובים. למעשה חרדה ברמה מבוקרת משפרת ביצועים, אך כאשר היא יוצאת משליטה ועוצמתה גוברת, ההישגים והביצועים של הילד עלולים להיפגע והוא יסבול מתחושת מצוקה.
חשוב לדעת שמערכות יחסים ותמיכה משפחתית חזקה עשויות להגן על בני נוער מפני בעיות נפשיות או הפרעות כגון דיכאון וחרדה.
להתמודד עם חרדה: כיצד לעזור לבני הנוער
היכולת להתמודד עם החרדה היא מיומנות חשובה לחיים. אם ילדכם מראה סימני חרדה, תוכלו לתמוך בו בכמה דרכים.
כיצד לעזור לילדכם להתמודד עם חרדה
- הכירו בפחדו של הילד – אל תפטרו אותו כדבר של מה בכך או תתעלמו ממנו. חשוב שילדכם ירגיש שאתם מתייחסים אליו ברצינות ומאמינים שהוא יכול להתגבר על הפחדים. כמו כן, חשוב שיידע שאתם נמצאים שם ומוכנים לתמוך בו. חשוב מאוד לומר לילדכם שהחרדה שלו מובנת וטבעית ושאין כל סיבה לחוש אשמה מכך שהיא קיימת. יחד עם זאת, במידה ומדובר בחרדה שאינה מותאמת למצב באופן ברור ופוגעת בתפקודו של ילדכם (לדוגמה- ילד עם ליקוי ראייה שמסרב להרכיב משקפיים מתוך חשש מפני תגובת חבריו לכיתה), יש לסייע לו להבין שהאופן בו פועל אינו יעיל ולתת לו כלים להתמודדות.
- עודדו את ילדכם בעדינות לעשות דברים שהוא חרד מפניהם, אך אל תדחפו אותו למצבים שהוא אינו רוצה לעמוד בהם. הציעו לו עזרה רק אם הוא באמת חווה חרדה.
- עזרו לו להציב לעצמו יעדים קטנים בהתמודדות עם הדברים שגורמים לו חרדה. עודדו אותו לעמוד ביעדים האלה, אך אל תתערבו מוקדם מדי או תיקחו שליטה על המצב. לדוגמה, ילדכם עשוי לחוש חרדה מפני עמידה מול קהל. ראשית, הציעו לו לתרגל את מה שהוא צריך לומר בפני המשפחה.
- נסו לא לעשות עניין גדול אם הוא נמנע מהשתתפות בסיטואציה מסוימת בגלל החרדה. אמרו לו שאתם מאמינים ביכולתו להתמודד עם החרדה בעתיד, ורק צריך ללכת צעד-צעד. חגגו את הצעדים שהוא עובר, לא משנה עד כמה הם קטנים.
- זכרו שכאשר ילדכם נמנע ממצבים מסוימים בעקבות חרדה זה עלול לפגוע בתפקודו והתפתחותו. אתם כהורים עלולים לעיתים להזדהות באופן עוצמתי עם קשייו, וכתוצאה מכך לשתף פעולה עם ההימנעות של ילדכם. דבר זה אינו לטובתו ועליכם לזהות מתי אתם מאפשרים לו “לשתף פעולה עם החרדה שלו” באופן הפוגע בו. ילדכם זקוק לעמדה ברורה, הכוונה ותמיכה מצדכם על מנת להתגבר על חרדותיו.
לעזור לילדכם לחקור ולהבין את רגשותיו
- אמרו לילדכם שחרדה היא נורמלית. ספרו לו על הדאגות שלכם כמתבגרים, והזכירו לו שמתבגרים רבים אחרים מרגישים חרדה גם הם. אמרו לו שאתם יודעים שיש סיבות אמיתיות ומובנות לחרדה שלו, ושהיא הגיונית.
- עזרו לו להבין שטבעי להרגיש טווח רחב של רגשות, ושלפעמים הרגשות האלה עלולים להיות חזקים מאוד.
- הקשיבו לילדכם באופן פעיל. ההקשבה עוזרת לו להכיר במחשבות וברגשות שלו – צעד ראשון לעבר ההתמודדות איתם.
- אם ילדכם מתקשה לדבר על החרדה שלו, הציעו לו לכתוב יומן או בלוג. העלאת המחשבות ורגשות החרדה על הכתב עשויה לעזור.
לתת אהבה ותמיכה
- הפגינו חיבה כלפי ילדכם – חבקו אותו ואמרו לו שאתם אוהבים אותו באופן קבוע. האהבה והתמיכה שלכם יעזרו לצמצם את החרדה.
- אל תגדירו את ילדכם כ”ביישן” או “חרד”.
- נסו לשמש דוגמה אישית טובה ולהראות לו כיצד אתם מתמודדים עם הלחץ והחרדה שלכם.
לחשוב על חיי המשפחה והשגרה המשפחתית
- פנו זמן בשגרה המשפחתית לדברים שילדכם אוהב ונהנה מהם – אפילו דברים פשוטים כמו לנגן או להאזין למוזיקה, לקרוא ספרים או לצאת להליכות.
- בלו עם אנשים שילדכם אוהב וסומך עליהם, ומרגיש נוח בחברתם.
- עודדו אורח חיים בריא עבור ילדכם, עם המון פעילות גופנית, שינה ומזון ומשקאות בריאים. כמו כן, חשוב שילדכם יימנע משימוש באלכוהול וסמים אחרים, וכן לחץ בלתי נחוץ.
לקבל עזרה
אם אתם חושבים שילדכם זקוק לעזרה כדי להתמודד עם החרדה, פנו לקבלת עזרה מקצועית מוקדם ככל האפשר. ייתכן שתרגישו אי נוחות לדבר עם ילדכם על החרדה או בעיות נפשיות אחרות, אך פתיחת השיחה איתו תאפשר לו לדבר איתכם ולספר לכם כיצד הוא מרגיש. כמו כן, ילדכם יזדקק לתמיכתכם כדי לקבל עזרה מקצועית.
אפשר לפנות לגורמים הבאים:
- היועץ בבית הספר
- פסיכולוגים ויועצים
- רופא הילדים או המשפחה – זכרו שלפעמים למתבגרים נוח יותר לדבר עם רופא שאינו מטפל בהוריהם, רופא צעיר יותר או רופא מאותו מגדר
- שירותי בריאות נפשית בקהילה.
ייתכן שילדכם לא ירצה לספר לכם איך הוא מרגיש, ואפילו להגיד שהכל בסדר. אם זה כך, הציעו לו לדבר עם מבוגר אחר שאינו אתם או לפנות גם לער”ן בטלפון 1201.
בעיות והפרעות חרדה
רוב אירועי החרדה חולפים מעצמם במהירות – לפעמים בתוך יום ואפילו כמה שעות. בעיית חרדה היא מה שקורה כאשר תחושות החרדה:
- אינטנסיביות מאוד
- נמשכות במשך שבועות, חודשים ואפילו יותר
- מפריעות ליכולתו של המתבגר ללמוד, להיפגש עם חברים וליהנות מחיי היומיום.
מומחה בתחום בריאות הנפש עשוי לאבחן את בעיית החרדה כהפרעת חרדה – זהו סוג של הפרעה נפשית.
אם אתם חוששים שילדכם סובל מבעיית או הפרעת חרדה, בדקו את הדברים הבאים:
- האם החרדה של ילדי מונעת ממנו לעשות דברים שהוא רוצה לעשות? האם היא מפריעה לחיי החברה, לשיעורי הבית או לחיי המשפחה?
- כיצד הוא מתנהג בהשוואה להתנהגותם של צעירים אחרים באותו גיל?
- האם ילדי סובל במיוחד מתחושות החרדה?
- האם החרדה מתעוררת עקב מצב חדש השונה ממה שקורה בד”כ בשגרה?
אם אתם חושבים שלילדכם עשויה להיות בעיית חרדה, פנו לקבלת עזרה מקצועית. כמו כן, קראו את המאמר בעיות והפרעות חרדה.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network