ניהול התנהגותי של ילדים: כללי הבסיס

ילדים יכולים להתנהג בצורה מענגת, מבלבלת, מתסכלת ואפילו מכעיסה. כשילדכם מתנהג באופן מאתגר, כדאי להכיר כמה אפשרויות של ניהול התנהגותי.

ניהול התנהגותי

ניהול התנהגותי משמעו לכוון את התנהגותו של ילדכם כך שילמד מהי ההתנהגות המתאימה. גישה חיובית ובונה היא לרוב הדרך הטובה ביותר להכוונת התנהגותו של ילדכם – כלומר, לתת לו תשומת לב כשהוא מתנהג יפה, במקום להעניש אותו כשהוא עושה משהו שאינכם אוהבים.

עם זאת, בשלבים שונים ובמצבים שונים, כל הילדים מתנהגים בצורה מאתגרת. חשוב לנסות ולהבין את התנהגותו של ילדכם, כדי לבחור אפשרות ניהול התנהגותי אמינה שתתאים היטב לגורמים שהובילו להתנהגותו. השימוש בשיטות הניהול ההתנהגותי בשילוב עם טיפוח מערכות יחסים חזקות בתוך המשפחה יעזרו לילדכם ללמוד מהי ההתנהגות הנכונה.

הבנה: הצעד הראשון בניהול התנהגותי לילדים

התמודדות עם התנהגותם של הילדים היא אחד ההיבטים המאתגרים ביותר של ההורות. הצעד הראשון בהתמודדות עם האתגר הוא להבין מהן הסיבות להתנהגותו של ילדכם. לכן, לפני שאתם בוחרים באחת האפשרויות של ניהול התנהגותי, כדאי לבדוק כמה דברים.

ראשית, אם התנהגותו של ילדכם משתנה במפתיע, בדקו אם הוא בריא וישן היטב. התנהגות מאתגרת עשויה לפעמים להיות הסימן הראשון לכך שהילד חולה. אם אינכם בטוחים, קחו את ילדכם לבדיקה אצל רופא הילדים.

שנית, חשבו על התפתחותו של ילדכם. כדאי לזכור שסוגים שונים של התנהגות מאתגרת הם תקינים לגמרי בשלבי התפתחות שונים. לדוגמה, התקפי זעם נפוצים מאוד בקרב פעוטות בגיל שנתיים וילדים בגיל הגן, כיוון שבגיל זה, הילדים מתמודדים עם רגשות חזקים אך אוצר המילים שלהם אינו גדול מספיק כדי להביע אותם.

שלישית, האם התרחשו שינויים בחיי המשפחה שעלולים להשפיע על התנהגותו של ילדכם? בדרך כלל צפויה התנהגות מאתגרת לאחר הולדתו של תינוק חדש, כשילדכם נכנס לבית הספר לראשונה או לאחר מוות במשפחה.

הבנת הסיבות ההתפתחותיות והרגשות מאחורי התנהגותו של ילדכם אינה אומרת שעליכם להתעלם מההתנהגות המאתגרת, אך היא יכולה לכוון אתכם לאופן התגובה הראוי. כמו כן, רצוי להכיר את ההתנהגויות הטיפוסיות לכל שלב ולנסיבות השונות כדי להבין אם אתם זקוקים לעזרה נוספת.

כיצד לבחור את כלי הניהול ההתנהגותי שמתאימים לכם

אף שיטת ניהול התנהגותי לא תתקן את הכל. חלק מהשיטות יטפלו טוב יותר במצב הספציפי ובמשפחה הספציפית שלכם. סביר להניח שיהיה עליכם לשלב כמה שיטות. אם אתם מתקשים להשתמש בשיטות הבאות, או שהן אינן מסייעות לכם, רצוי לקבל תמיכה מהרופא, מאחות טיפת חלב או מהיועץ בבית הספר.

שיטות ניהול התנהגותי מנוסות ומוכחות

כשאתם בוחרים בשיטה לניהול התנהגותו של ילדכם, אתם בוודאי מעוניינים בשיטות שעובדות. כל אפשרויות הניהול בארגז הכלים ההתנהגותי שלנו מבוססות על ראיות מהימנות שעלו ממחקרים, שנוסו ונבדקו פעמים רבות במצבים פרקטיים רבים המתרחשים במשפחה.

עם זאת, סביר להניח שעדיין תצטרכו לנסות כמה אפשרויות, כדי להבין מה השיטה המתאימה ביותר לגילו ולשלב ההתפתחותי של ילדכם, וכן לנסיבות המיוחדות למשפחתכם.

להבנת השיטות השונות, תוכלו לקרוא את:

יותר מניהול התנהגותי

שיטות לניהול התנהגותי עובדות בצורה הטובה ביותר כשאתם מקדישים זמן ומאמץ כדי לבנות אווירה חיובית בבית, ומחזקים את מערכות היחסים המשפחתיות בעזרת חיבה ותקשורת טובה. מערכות יחסים משפחתיות טובות עוזרות לילדכם להרגיש מוגן ואהוב, וזה בדיוק מה שילדים זקוקים לו כדי ללמוד ולגדול.

טפלו בעצמכם

הטיפול בהתנהגות מאתגרת של ילדים אינו תמיד קל. אם תטפלו בעצמכם ותדאגו לקבל מזון בריא, מנוחה והתעמלות, תרגישו טוב יותר ותגלו שקל לכם להישאר רגועים ולהגיב בשלווה להתנהגותו של ילדכם.

© raisingchildren.net.auהמידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.