תחילתו של גיל ההתבגרות יכולה להיות תקופה מאתגרת עבור הורים וילדים גם יחד. תוכלו לנקוט במספר צעדים על מנת להקל על ילדכם ועליכם בתקופה זו, ובעיקר כדי לשמור על ביטחונו ורווחתו של בן הנוער המתהווה שלכם.
הידעתם?
- בגיל ההתבגרות המוקדם ובגיל ההתבגרות עצמו, ההשפעה החברתית היא חזקה ביותר.
- בנים נוטים להיות מושפעים יותר מלחץ חברתי מאשר בנות.
- שיא נטילת הסיכונים מגיע בסביבות גיל 16-15, ונוטה להצטמצם בתחילת שנות הבגרות.
רוב הילדים בודקים את הגבולות בשנות ההתבגרות המוקדמות. למעשה, זהו שלב חשוב במסעם לעצמאות. ניהול התנהגותי חיובי למתבגרים צעירים מתבסס בעיקר על כללים ברורים, מערכות יחסים חמות וההבנה מדוע הם מתנהגים כך.
התנהגות מתבגרים צעירים: למה לצפות
פיתוח עצמאות ותחושת אחריות הוא אחד החלקים החשובים ביותר בהתבגרות. כדי לעשות זאת, ילדכם צריך לבחון רעיונות ודרכי התנהגות עצמאיים. לפעמים הוא לא יסכים איתכם, לפעמים יתנהג קצת ב”דווקא”, יבחן את הגבולות והמגבלות שאתם מציבים לו, ירצה להיות יותר כמו החברים שסביבו ואפילו ייקח סיכונים. אף שתהיה זו תקופה מלחיצה עבורכם, זכרו שזהו חלק נורמלי מגיל ההתבגרות, ושהשלב הזה יעבור.
חלק מהשינויים בהתנהגותם של בני נוער מוסבר באופן שבו מוחם מתפתח. החלקים במוח המתבגרים שאחראיים על שליטה בדחפים אינם מבשילים לגמרי עד גיל 25. השינויים במוח מובילים לעליות ולירידות תכופות – בני נוער הם מלאי דמיון ותשוקה, רגישים, אימפולסיביים, אך מאידך עשויים באותה מידה להיות גם עגמומיים ובלתי צפויים.
מתבגרים בעלי ביטחון עצמי יכולים להימנע מחברתם של אנשים או ממצבים שאינם נכונים עבורם, ולמצוא אנשים ומצבים טובים יותר. עזרו לילדכם לבנות ביטחון עצמי באמצעות פעילויות פרקטיות וחיוביות עם סיכויי הצלחה גבוהים, ושבחו אותו על המאמצים שהשקיע.
ניהול התנהגותי למתבגרים צעירים
כללים, גבולות ומגבלות יעזרו לילדכם ללמוד מהי עצמאות, להתמודד ולקבל אחריות על התנהגותו, וגם לפתור בעיות. ילדכם זקוק למיומנויות האלה כדי להפוך למבוגר צעיר עם סטנדרטים משלו להתנהגות נאותה ולמתן כבוד לאחרים.
כדי לעודד התנהגות חיובית אצל מתבגרים צעירים יש להשתמש במשמעת באופן יעיל. משמעת למתבגרים צעירים מתמקדת בקביעת גבולות מוסכמים ועוזרת לילדים לעבוד בתוך הגבולות האלה. הקניית המשמעת לבני נוער תהיה אפקטיבית יותר אם תשמרו על תקשורת פתוחה עם ילדכם, תהיו עקביים ותשמרו על סביבה משפחתית חמה ואוהבת.
שבחים וחיזוקים יכולים לספק מוטיבציה חזקה מאוד. אמנם נראה שבגיל זה הילדים עומדים ברשות עצמם, אך הם עדיין זקוקים לאישורכם. כשאתם משבחים את ילדכם על התנהגות חיובית, אתם מעודדים אותו להמשיך ולהתנהג כך.
כיצד להתמודד עם התנהגות חצופה
התנהגות חצופה או חסרת כבוד נפוצה למדי אצל ילדים בשנות ההתבגרות המוקדמת, אף שלא כולם מתנהגים כך. אם ילדכם אינו מתנהג בצורה מכובדת, כדאי לקבוע כללים ברורים כדי שיידע למה אתם מצפים. לדוגמה, תוכלו להגיד, “במשפחה שלנו מדברים בצורה מכובדת. אנחנו לא קוראים לאף אחד בשמות”.
בקשו מילדכם להשתתף בדיונים האלה, וכך תוכלו להזכיר לו בהמשך שהוא עזר לקבוע את הכללים והסכים לפעול לפיהם. שמשו דוגמה אישית: התנהגו גם אתם בהתאם לכללים, והראו לו שאתם מתכוונים למה שאתם אומרים.
אם אתם צריכים לשוחח עם ילדכם על התנהגות חצופה, הישארו רגועים ובחרו בזהירות את זמן השיחה כדי שתתנהל באופן חלק. מומלץ להתמקד בהתנהגותו ולא בו עצמו. במקום להגיד, “אתה חצוף”, אמרו משהו כמו, “זה לא מכובד וגם פוגעני כשמדברים באופן הזה”.
בעיות נפוצות
מריבות עם אחים
מריבות עם אחים בגיל ההתבגרות יכולות להיות מלחיצות, אבל הן נורמליות ועוזרות לילדים ללמוד כישורי חיים חשובים – כיצד לפתור בעיות, להתמודד עם דעות שונות משלהם ולהתנהג לאחרים בכבוד.
עזרו לילדכם לפתח מיומנויות לפתרון בעיות, כדי שיוכלו להתמודד לבדם עם סכסוכים ומריבות. אפשר לעודד אותם לפתור את המריבות בעצמם. לדוגמה, אם הם רבים על המחשב, מנעו מהם גישה למחשב עד שיחליטו על פתרון ביחד.
לחץ חברתי
השפעה חברתית היא מה שקורה כאשר ילדים רוצים להרגיש מקובלים ומוערכים בחברה, ולכן הם עושים משהו שלא היו עושים לבדם. ההשפעה החברתית לא חייבת לגרום להם לעשות משהו בניגוד לרצונם, והיא עשויה אפילו להיות חיובית. ילדים גדולים יותר ובני נוער ירצו לפעמים להשתתף באירועים, בטרנדים ובאופנות שונים כדי להרגיש שהם חלק מקבוצה חברתית. אם ילדכם בטוח בעצמו ויודע היטב מיהו ובמה הוא מאמין, סביר להניח שיידע להציב את הגבול במקרה הצורך.
בריונות ברשת
בריונות ברשת היא שימוש באמצעי התקשורת והטכנולוגיה המודרניים כדי להטריד, להשפיל, להביך, להתעלל, לאיים, להציק או להפחיד מישהו אחר שוב ושוב באופן מכוון. לעתים קשה לאתר אותה, אך ישנם כמה צעדים שאתם וילדכם תוכלו לעשות כדי למנוע ולהפסיק בריונות ברשת. היכנסו ללינק כדי לקבל מידע נוסף בנושא. חשוב לשים לב גם לקיומן של התנהגויות חברתיות פוגעניות שמתרחשות מחוץ לרשת, באינטראקציות יום-יומיות בין ילדכם לחבריו ומכריו.
לקיחת סיכונים
לקיחת סיכונים היא אחת הדרכים החשובות שבהן ילדים גדולים יותר ובני נוער לומדים על עצמם ומנסים דברים חדשים. הילדים עשויים לנסות טריקים חדשים עם הסקייטבורד, להישאר מאוחר מדי במסיבות, להיעדר מבית הספר, אך גם לעשן, לקחת סמים, לשתות אלכוהול, להשתתף בהתנהגות מינית לא בטוחה בגיל צעיר מדי ואפילו להמר. שימו לב גם להתפתחותם של הרגלי אכילה לא בריאים ולא תקינים.
עזרו לילדכם ללמוד כיצד להעריך את הסיכונים שהוא לוקח. דברו על הערכים המשפחתיים ושמרו על תקשורת משפחתית פתוחה ומקבלת. אפשר לנסות ולתעל את הרצון לקחת סיכון לכיוון פעילויות שמחוץ לתוכנית הלימודים או פעילויות קהילתיות כמו חוגי ספורט, מוזיקה או דרמה.
התנהגות מסוכנת כזו עלולה להתרחש אף יותר אם לילדכם יש אחים בוגרים. דברו על כך באופן פתוח עם המתבגר הצעיר שלכם ועם אחיו. הציבו גבולות ברורים והחליטו יחד במה יוכל ילדכם להתנסות במסגרת רצונו לפתח עצמאות.
שמשו אתם דוגמא אישית לילדכם. כאשר אתם מבצעים פעולות כגון עישון או שתייה מופרזת, ילדכם מבין שגם הוא יכול להתנסות בכך.
מה לעשות אם התנהגותו של ילדכם מדאיגה אתכם
חלק גדול מהתנהגותם של מתבגרים צעירים וגדולים יותר הוא פשוט שלב נורמלי בהתפתחותם למבוגרים צעירים. עם זאת, ייתכן שתהיו מודאגים משינויים בגישה או בהתנהגות של ילדכם, לצד שינויים אחרים כגון מצבי רוח, התנהגות בלתי רגילה, הימנעות מהמשפחה ומהחברים ומפעילויות רגילות, או נוכחות מועטה בבית הספר.
אם אתם מודאגים מהתנהגותו של ילדכם, תוכלו:
- לדבר על זה כמשפחה, ולנסות למצוא כיצד לתמוך זה בזה
- לדבר עם הורים אחרים ולראות מה הם עושים
- לשקול ללכת לטיפול מקצועי – מומלץ לפנות ליועץ או ליועצת בבית הספר, למורים ולרופא המשפחה.
שיחה עם הורים אחרים תיתן לכם נקודת מבט נוספת על התנהגותו של ילדכם, וההורים יוכלו לתמוך בכם כשתתקשו.
שימו לב לשמור על פרטיותו של ילדכם, גם כשאתם מתייעצים עם אחרים, ושיקלו את מי ובמה כדאי לשתף.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network